Kultúra

2013.03.29. 18:32

Columbo-emlékmű, avagy városi legenda - szoborban

Van valami nagyon kedves, emberi a Columbo-figurában. Tudják, az amerikai krimisorozatra gondolok, mely 1968-ben indult el világhódító útjára és 2003-ig szinte hihetetlen számot: majdnem hetven egészestés filmet eredményezett.

Hujber Katalin

Ez az olasz származású zsaru olyan, mint a magyar népmesék legkisebb királyfija: egyszerű, elmés, elragadó. És mindig győz - az igazsággal. Peter Falk színészi zsenije és egy elnyűhetetlen, meghatározhatatlan színű ballon, penészes barna, mindig gyűrött öltöny kellett csak hozzá - no és szivar, szivar, mindig potyogó hamujú szivar -, hogy a nép egyszerű gyermeke, aki első ránézésre kettőig se tud számolni, Los Angeles valamelyik számára közegidegen, mert nagyon is flancos szegletében érvényesítse nem csak a bűnüldözés, de az igazságérzet felemelő diadalát. Nagyon jól kitalált és nagyon jól formált alak, amely alig változott az évtizedek alatt, legfeljebb csiszolódott (például a késői filmekben Columbo már olykor zsebre vág egy-egy szemrevaló apróságot). A meleg magyar fogadtatáshoz nyilván Szabó Gyula bársony baritonja is hozzátette a magáét. A sikereket nagyon szeretjük magunkénak érezni.

A magyar származást aztán meg igazán nem nehéz feltételezni a glóbusz bármely pontján. Mindezt csak azért hozom fel, mert régi városi legenda már, hogy Peter Falk is magyar származású. Ugyan ezt - s ellenkezőjét - nem sikerült még senkinek kétséget kizáróan bizonyítania, annyi azonban tény, hogy a kelet-európai (lengyel, cseh, orosz és magyar) felmenőkkel, zsidó származással bíró színész múltja térségünkbe mutat. Az is tény, hogy élt itt a múlt században egy Falk Miksa nevű, méltán elismert író, Deák-párti, majd szabadelvű politikus, akadémikus, többek közt a Pester Lloyd főszerkesztője, Széchenyi bizalmasa, Sissi királyné magyar nyelvtanára és társalkodója, akiről oly keveset tudunk, s akiről az említett városi legenda azt feltételezi, hogy Peter (Michael) Falk dédapja lehetett... Az ideát most úgy látszik, az ötödik kerületi önkormányzat is a magáévá tette, hiszen nemrégiben szoborpályázatot írtak ki egyenesen három köztéri műalkotás létrehozására: köztük a Peter Falknak emléket állítóra.

A Columbo-szobrot, hol másutt, a Falk Miksa - leánykori nevén Néphadsereg - utcában szeretnék felállítani, a műkereskedők utcájává avanzsált hangulatos környék és a Szent István körút csatlakozásánál. A tervekről bíráló bizottság javaslata nyomán dönt majd a Rogán Antal polgármester, a Fidesz-frakcióvezetője által vezetett képviselőtestület. Nem emelhetünk kifogást. Hogy miből, miért pont ő és pont most? Miért ne kaphatna szobrot egy jól rögzült szóbeszéd nyomán a világszerte elhíresült színész felejthetetlen figurája? Elég csak bekapcsolni a tévét, s valamelyik csatornán túlzás nélkül, szinte naponta szembefuthatunk egy-egy epizóddal ma is. Falk ugyan két éve halott, de a kis, egyszerűségében lehengerlő hadnagy, az igazság szedett-vedett külsejű, mindig kócos bajnoka él tovább; miért ne őrködhetne hát a belváros és az elegánsnak legnagyobb jóindulattal se nevezhető XIII. kerület határán... Akár kutyástul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!