Kultúra

2017.03.03. 19:10

Az Írószövetség és a zalai irodalmi élet tagjai ünnepelték a 75 esztendős Péntek Imre költőt

Zalaegerszeg - A zalai születésű, 2003 óta újra itt alkotó Péntek Imre József Attila-díjas költőt, a Kilencek csoport tagját, szerkesztőt 75. születésnapja alkalmából a héten Budapesten és idehaza is köszöntötték.

Arany Horváth Zsuzsa

Február 28-án, az Írószövetség szervezésében tartottak felolvasással, műsorral egybekötött estet, melyen Zalaegerszeg képviseletében Gecse Péter alpolgármester szólt a barátokból, pályatársakból, tisztelőkből álló egybegyűltek előtt.

Gecse Péter zalaegerszegi alpolgármester beszél a fővárosi köszöntőn, az asztalnál Szentmártoni János, az Írószövetség elnöke, Zsille Gábor költő-szerkesztő és az ünnepelt, Péntek Imre

Bemutatták a költői életművet előtáró, A szavak vándorköszörűse című kötetet, melyről Zsille Gábor szerkesztő szólt, valamint ő beszélgetett a publikum előtt az ünnepelttel. (A kötetben többek közt Pomogáts Béla, Szakolczay Lajos, L. Simon László, Szentmártoni János, Fekete György, Szörényi László, Lezsák Sándor, Balaicz Zoltán írása olvasható.)

Zalaegerszegen tegnap az Apáczai VMK-ban Balaicz Zoltán polgármester és Vadvári Tibor alpolgármester is köszöntötte a Pro Urbe-díjas költőt, aki a kulturális szervezőmunkáját elismerő városi emléklapot vehetett át Vadvári Tibortól.

Kelemen Gyula, Péntek Imre, Bakonyi István irodalomtörténész és Kelemen Béla a tegnapi zalaegerszegi rendezvényen
Fotó: Lukács Zoltán, Katona Tibor

A költővel Bakonyi István József Attila-díjas kritikus, szerkesztő beszélgetett. Az irodalmi ünnepi est során Németh János Kossut-díjas keramikus, a Nemzet Művésze is felolvasta laudációját. Péntek Imre megzenésített verseit Kelemen Gyula és Kelemen Béla, az Énekmondó együttes tagjai énekelték mindkét helyszínen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!