Kultúra

2015.10.20. 11:25

A kultúra szolgálatában: Huszonöt éves a Hevesi-galéria

Nagykanizsa - Idén ünnepli fennállásának 25. jubileumát a Hevesi Sándor Általános Iskola galériája. A galéria ez alkalomból az iskola tanulóit és a művészetkedvelő felnőtteket egy gyűjteményes kiállítással ajándékozta meg.

Horváth-Balogh Attila

Az iskola a Farkas Zoltán igazgatósága alatt galériává alakított aulában 1990 óta rendez havi váltásokkal tárlatokat, melyeket tanítási időben bárki látogathat. A tárlatokat Lengyák István és Árváné Szabó Judit szervezi, fáradhatatlan szorgalommal.

- Hogy mit keres az iskolában egy galéria? Már a kezdetektől fogva nagyon is tudatosak voltak a vele kapcsolatos céljaink - jelentette ki Lengyák István. - Azt gondoljuk, hogy a kiállított alkotások révén megszülető otthonos belső tér alakítja az iskolába lépők viselkedéskultúráját, illetve természetesen, hozzájárul a gyerekek lelki és szellemi fejlődéséhez is. Egyúttal szeretnénk bemutatkozási lehetőséget kínálni a kanizsai, a zalai, illetve a hazai és a határon túli magyar alkotók, a megnyitók alkalmával pedig a város művészeti csoportjai számára.

Céljai eléréséhez az iskola az eltelt évek alatt sok segítséget kapott a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Művészeti Iskola tanáraitól és növendékeitől, a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesülettől, a Tungsram Hevesi Sándor Versmondó Kör és a Honvéd Kaszinó Városi Diákszínpadának tagjaitól.

Az eltelt 25 esztendőben több, mint 240 tárlatot rendeztek, az alkotók között pedig még indonéz, japán és amerikai művészt is köszönthettünk. A jubileumi tárlat a kiállító alkotók az iskola, nevelők, tanítványok, vagy látogatók otthonainak falait díszítő remekműveiből mutatott be egy nagy csokorra valót.

Árváné Szabó Judit pedig azt mondta: a galéria működtetése profitmentes misszió. De érdemes küzdeni érte, mert az elanyagiasodó világban még nagyobb szükség van az olyan valódi értékekre, mint a kultúra, a képzőművészet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!