Kultúra

2017.02.14. 11:35

Nagy kihívás előtt áll Vörös Ádám

Zalaegerszeg - A Győri Filharmonikus Zenekar első trombitása jelenleg, s ezzel párhuzamosan a Zeneakadémián tanul Vörös Ádám. A zalaegerszegi művésszel egy-egy koncerten a helyi közönség is találkozhat.

Szabó Judit

Vörös Ádám négy éve szerződött a győri filharmonikusokhoz, s az együttessel kínai és japán turnéra is eljutott már. Nemcsak első trombitásként, hanem szólistaként is szerepel a zenekarral. Jelenleg a legnagyobb kihívás a pályáján Haydn egyetlen trombitaversenyének előadása szólistaként, zenekari kísérettel.

- Évente általában egyszer felkérnek, hogy szólistaként is szerepeljek a Győri Filharmonikus Zenekarral - mondta Vörös Ádám, akit a zalaegerszegi zeneiskolában édesapja, Vörös István tanított, a veszprémi Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskolában Simai László, a győri Széchenyi Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Karán dr. Hontvári Csaba, most pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem trombita mesterszakára jár Boldoczki Gáborhoz.

Fotó: archív

- Joseph Haydn műve nagy erőpróba, talán a legnehezebb trombitaverseny, amit valaha írtak. Éppen ezért gyakran kötelező darab a hazai és a nemzetközi versenyeken, és zenekari próbajátékok követelménye is. Én is játszottam már, és biztos, hogy szerepelni fog a diplomakoncertemen, ami várhatóan egy-másfél év múlva lesz.

Vörös Ádámnak most szinte minden energiáját lekötik a zenekari teendők és a zeneakadémiai tanulmányok, a sportra azonban szakít időt: legalább hetente háromszor fut.

A könnyűzene és a jazz azonban háttérbe szorult, korábban több ilyen formációban játszott, mostanában viszont a komolyzene tölti ki az életét.

A zalaegerszegi közönség általában akkor láthatja, ha vendégként beül szülővárosának szimfonikus vagy fúvószenekarába, a kapcsolat ugyanis nem szakadt meg ezekkel az együttesekkel. Ugyanakkor e hét pénteke, február 17. azon ritka alkalmak egyike, amikor a győri filharmonikusokkal érkezik Zalaegerszegre, s a műsorban a Haydn-mű szólistájaként lép a városi hangversenyterem színpadára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!