Kultúra

2016.01.27. 10:19

Végre egy mesekönyv, ami nem a másik leigázásáról szól

Háromgyerekes apukaként van rálátásom a mesekönyv-kínálatra. Gyakran felmerül bennem a gondolat, hogy léteznek-e még olyan mesék, mint amilyeneken az én generációm (harmincas-negyvenes) tagjai nőttek fel?

Horváth-Balogh Attila

Amelyek nem romantikus gimnáziumi szerelmekről és karatézó teknősökről szólnak, hanem valóban a mesék világába repítik a kis olvasót. Amelyekben csodálatos lények, emberi tulajdonságokkal felruházott beszélő állatok mondanak, vagy tesznek igen okosakat és szépeket. Mióta a kezembe került a Budapesten élő Drajkó-Sárosi Kinga: Lórika kalandjai című könyve, azóta a válaszom – igen.

A kötet 17 meséjének egyik főszereplője Lórika, a kakadu, aki emberi módon gondolkodik és ért minden állat nyelvén. A másik főszereplő Peti, aki orvos édesapjával Szumátra szigetén él. Egy piacon találnak egymásra a madárral, amellyel aztán a legkülönfélébb közös kalandokban lesz része a fiúnak. A történetekből kiderül az is például, hogyan énekelnek a sziamangok, milyen a valódi szépség  és sikerül-e megmenteni az erdőt? Túl azon, hogy az érdeklődő gyermekek egzotikus növényekkel és állatokkal ismerkedhetnek meg, hallhatnak olyan fontos emberi tulajdonságokról is, mint a barátság, a felelősség, hűség, sportszerűség. A pozitív értékek befogadását segítik Péterfi Krisztina, Drajkó-Sárosi Kinga és Drajkó Tibor  grafikái. Az olvasmányélmény ellenőrzését  feladatlapok szolgálják, melyek a könyv honlapjáról ingyen letölthetők.

Íróként, grafikusként ennél többet ma nem lehet tenni gyermekeink egészséges személyiségfejlődése érdekében. A többi most már csak rajtunk, szülőkön és – a lelkes kis olvasókon múlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!