Lenti

2016.01.13. 17:26

Beszél? Nem beszél. Majd beszél!

Lenti - Beszél? Nem beszél. Majd beszél! címmel tartott Csőre Bernadett logopédus előadást szerdán a városi könyvtárban.

Korosa Titanilla

A cím egyben tanács is a szülőknek, hiszen egyénre jellemző az anyanyelv elsajátítása, spontán módon, a környezet utánzása alapján történik. Fontos szerepe van a családnak is abban, hogy a gyermek megszólaljon, ez idő alatt a környezet részéről nagy fokú türelemre van szükség.

Csőre Bernadett logopédus szerint fontos szerepe van a családnak is abban, hogy a gyermek megszólaljon
Fotó: Korosa Titanilla

A szakember arról is beszélt, a korai beszéd indulását befolyásolja a mai digitális technika, ennek káros hatásainak  kiküszöbölésére azt javasolja, hogy kétéves kor előtt a kisgyermek ne találkozzon televízióval, telefonnal, számítógéppel, ugyanis az eszközökre adott reakció csak programozott válasz és nem kommunikáció, hiszen kapcsolatot teremteni csak a beszélő környezettel tud.

Szó volt arról is, ha kóros a beszéd indulása, az már csecsemőkorban kiderül, ilyen esetekben fontos a korai felismerés és a gyermek megfelelő szakemberhez irányítása. Az artikulációs zavarok 5 éves korig természetesnek tekinthetők, ebben a korban az óvodások vizsgálaton vesznek részt és ezután a beszédhibás kisgyerekeket a logopédus kezeli. Elhangzott, a gyermekeknek 40-50 százaléka beszédhibás, de nem szorul mindegyik logopédiai kezelésre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!