Nagykanizsa

2015.09.23. 10:23

Csak szívvel és lélekkel - biokerttel győzött az óvoda

Nagykanizsa - A Magyarország legszebb konyhakertjei verseny városi és országos fordulójában is első lett biokertjével a közösségi kategóriában a kiskanizsai városrész óvodája.

Horváth B. Attila

Mint azt Németh Zoltánnétól, a Nagykanizsai Központi Rózsa Óvoda Pipitér Tagóvodájának vezetőjétől megtudtuk: a természetszeretetre és a környezettudatosságra való nevelés már nagy múltra tekint vissza az intézményben. Ennek alapja jelentős részben az, hogy az óvoda Kiskanizsáé, ahol nagy hagyománya van a kertművelésnek.

Egy konferencián hallottam először a nevezés lehetőségéről, s akkor vetődött fel a gondolat, hogy pályázzunk mi is bocsátotta előre a tagóvoda-vezető. Szívvel, lélekkel nekiálltunk termővé tenni az óvoda udvarának sarkában található szikes területet. Töltésföldről lévén szó, nagyon sok építési törmeléket, a régi növényzetből maradt gyökérdarabokat szedtünk ki, s a területet saját készítésű komposzttal varázsoltuk termővé. Elődeim már kétszer is sikerrel pályáztak (az idei a 3. alkalom) a zöld óvoda címre, melynek feltétele volt a virágoskert és fűszerkert megléte. Ezt bővítettük ki zöldségessel a Magyarország legszebb konyhakertjei program inspirációjára.

Németh Zoltánné hozzátette: szülőktől kaptak palántákat és ők maguk is vetettek sokféle zöldséget, így például paprikát, paradicsomot, tököt, sárgarépát, céklát, zöldborsót, utóbbiakat másodvetésként, tehát a gyerekeket igyekeznek megismertetni az évszakváltás és a kertészet összefüggéseivel is.

A gyerekek természetesen, meg is ízlelhetik a saját termésű zöldségeket, így tapasztalva meg, hogy mennyire más, mennyivel jobb az a zöldség, gyümölcs, ami a mi kertünkben terem folytatta. Azt gondolom, ritkaság és mindenképpen fontos szemléletformáló hatással bír, hogy biomódszereket alkalmazunk, esővízzel öntözünk, a zöldségsorok közé hagymát ültetünk a szürkepenész, illetve büdöskét a fonalféreg ellen. A füves udvar kaszálása során keletkezett fűnyiradékot pedig talajtakarásra használjuk.

A kert éke egy, a kiskanizsai hagyományokra visszautaló, fején kosarat vivő sáska asszonyt jelképező figura, köcsögfa, illetve egy szélmalom formájú madárodú, mely Lengyelországból érkezett.

A legfontosabb, hogy pozitív példát mutassunk a gyerekeknek jelentette ki végül.

Németh Zoltánné elárulta: szeretnék elnyerni az országos verseny közönségdíját is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!