Szponzorált tartalom

2018.08.03. 13:17

Fogszabályozás gyerekkorban

A gyerekkori fogszabályozás nagyon fontos, s a rendellenesen növő fogak rendbetétele leginkább egészségügyi okokból történik.

Ilyenkor az esztétika még elhanyagolható tényező, hiszen a növésben lévő gyermek fogai többnyire még cserélődni fognak. Minden bizonnyal a girbegurba lurkófogazatnak is megvan a maga bája, azonban az idejében elkezdett és nem a felnőtt korra hagyott kezeléssel sok későbbi probléma megelőzhető, melyekre egy gyermek esetében a szülő még nem feltétlenül szokott gondolni. Az egészség drága kincs, érdemes tehát már nagyon korán foglalkozni a gyermeki fogsorral!

Egészségügyi kockázatok

Ha nem kezdődik meg idejében a fogak rendbetétele, vagy egyáltalán nem kerül rá sor, akkor mire a gyermek felnő, számos egészségügyi probléma fog leselkedni rá ennek az elhanyagolásnak köszönhetően. A fogazat rendellenességei nem csak beszédhibákhoz vezethetnek és ezáltal személyiségtorzuláshoz, de a kuszaság miatt nehezebben tisztítható fogak könnyebben fognak szuvasodni is, ill. az eldőlt fogak kilazulhatnak, így azok idő előtti elvesztésére nagyobb lesz az esély. Viszont a probléma nem merül ki ennyiben, ugyanis az elhanyagolt fogsor miatti nem megfelelő harapás melegágya a fogínygyulladásoknak és az ízületi bántalmaknak. A rendellenesen álló fogak miatt idővel károsodhat a rágóízület, és még csontszöveti károsodás is bekövetkezhet, ha némely fogra huzamosan nagyobb terhelés nehezedik. Emellett, ha nem megfelelően záródik az alsó-felső fogsor, azok nem tudják megfelelően ellátni rágási funkciójukat, ezért emésztési problémák jelentkezhetnek. Sőt, cseperedő gyermeknél fennáll a veszélye annak, hogy a magára hagyott, kaotikusan növő fogak miatt aszimmetrikus lesz végül az állkapocs és az arc formája, valamint a fogak rossz irányú megterhelésével a nyaki csigolyákat is negatív hatás éri, ami gerincproblémákat eredményezhet.

Fogszabályozás gyermekkorban

A fogszabályozás célja a fogsorok helyes funkcionalitásának, a fogak optimális helyzetének kialakítása. Felnőttek esetében ez sokkal nehezebb s hosszabb időt vesz igénybe, és csak a kisebb rendellenességek orvosolhatók kivehető fogszabályozóval, ami miatt implantátummal kombinált, állandó fogszabályozó készülék szükséges. Gyermekeknél azonban sokkal könnyebb dolgunk van. A kezelés idejének elkezdéséhez nincs teljesen egységes álláspont életkor tekintetében, ezért általában 7-12 éves kor között szokott zajlani, amikor már nem csak cserélődő fogak vannak a szájban, ezt meghaladóan azonban már rögzített készülékre lehet szükség. A hatékony kezelés érdekében érdemes már 4 éves kor körül belevágni a fogszabályozásba, dacára a tejfogak jelenlétének, mivel így elejét lehet venni a fogak feltorlódó növésének, s helyet lehet csinálni a még kibújó fogak számára. Viszont, amennyiben bármilyen rendellenesség tapasztalható (pl. előreálló állkapocs, felső fogsor előreesése, feltűnő arc aszimmetria), a fogszabályozás életkortól függetlenül szükséges.

Korai felismeréssel nem csak a fogak és az egészség későbbi állapotát, de a kezelési időtartamot is befolyásolhatjuk. A rendellenesség jellegétől és súlyosságától függően általában 1-2 évet vesz igénybe a gyerekkori fogszabályozás, ami csupán egy átmeneti időszak és sok nyerhető általa. A szükséges vizsgálatok, röntgenfelvételek és lenyomatok elkészítését követően elkészül a kivehető fogszabályozó készülék, melyet naponta 10-12 órát célszerű viselni, s a megszokása után a gyermek azt maga is kezelheti, tisztíthatja. Közben fontos a rendszeres fogorvosi ellenőrzés, hogy a korrekció követhető legyen, ill. hogy a készülék a gyermek szájának növekedéséhez legyen igazítva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában