Programok

2015.08.12. 12:06

Folklórfesztivál Bakon - Jubileumot is ünnepel a Pántlika Néptáncegyüttes

Bak - Augusztus 15-én, szombaton rendezik meg hatodik alkalommal a Pántlika Folklór Fesztivált és Kézműves Vásárt Bakon, ahol 25 éves jubileumát is megünnepli majd a Pántlika Néptáncegyüttes.

Dezse Anna

A folklórfesztivál mára hagyománnyá nőtte ki magát a településen, az idei rendezvény különlegessége abban rejlik, hogy a táncegyüttes műsorában az elmúlt éveket elevenítik majd fel a táncosok, némileg új köntösbe bújtatva a hajdani koreográfiákat, lépéseket.

Egy tánccsoport életében nagy idő egy negyed század. Az együttes megalakulása kezdetén fő céljául tűzte ki, hogy a Kárpát-medence tájegységeinek hagyományait megőrzi, megismerteti a helyiekkel és a környező települések lakosaival, valamint tovább is adja azokat. Műsorukkal eljutottak már Erdélybe és Németországba is.


A Pántlika Néptáncegyüttes felnőtt csoportjának fellépése. Képünkön: Béresné Simon Eszter (b-j), Borda Zoltán, Peténé Bognár Melinda, Borsos Balázs, Némethné Tóth Krisztina és Németh Dezső Fotó: A szerző

Az örömünnep alkalmából most egykori táncosaik is csatlakoznak hozzájuk, s a lakosságnak dunántúli, Tisza menti és erdélyi táncokkal kedveskednek, de repertoárjukból a zalai táncok lesznek igazán hangsúlyosak.

A rendezvényt 11 órakor kezdődő szentmisével nyitják meg, majd 14 órától felvonulás következik, melyen nemcsak a Pántlikások , de a környező településről meghívott táncosok is részt vesznek, népviseletbe öltözve, s hozzájuk csatlakoznak még a Söjtör és Térsége Méhészegyesület lovagjai. 16 órától a vendégfellépők műsora következik, majd bemutatkozik a Miskolci Rézdudások Bandája, a Görömbő Kompánia pedig mesés-táncházával várja a kicsiket, akik a tradicionális, magyar népmesék mellett megismerkedhetnek a dudával, tekerővel és más népi hangszerekkel is. A rendezvényen a talpalávalót Domonkos László és népi zenekara húzza majd, 18 órától pedig a bakiak adják elő közel két és fél órás gálaműsorukat, melyen minden csoportjuk képviselteti magát.

Az érdeklődők pedig kedvükre válogathatnak a folkkocsma kínálatából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!