Sport

2017.01.10. 17:05

48 csapatos vb - zalai szemmel

Zalaegerszeg/Hévíz - A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) tanácsa kedden úgy határozott, hogy 2026-tól az eddigi 32 helyett már 48 válogatott vehet részt a világbajnokságon. Az, hogy mindez jótékony hatással lesz-e a sportágra, vélhetően számos elemzés lát napvilágot. Mi a sportág három zalai képviselőjét kértük arra, hogy mondják el véleményüket.

Kerkai Attila

A világbajnokságok történetében 1954 óta állt be egy bizonyos rend, akkortól ugyanis 16 csapat vett részt a négyévente sorra kerülő tornákon. Az újabb módosítás 1982-ben következett, amikor már 24 válogatott lehetett ott a vb-n, a létszám 1998-ban nőtt a mostani 32 csapatosra, amely tehát 2022-ig tart ki .

Az MTI híre szerint a FIFA tanácsa egyhangú döntést hozott Zürichben. Az új lebonyolítási rend szerint kilenc év múlva a 48 nemzeti együttes az első körben 16 hármas csoportban küzd majd meg. A csoportok első két helyezettje jut tovább és a legjobb 32 között már egyenes kieséses szakasz következik, így a megemelt létszámú tornán a döntőig jutó két csapat ugyanúgy hét mérkőzést játszik majd, mint a 32 csapatos rendszerben.

A Gianni Infantino FIFA-elnök javaslatára megemelt létszámú vb-n Európa várhatóan az eddigi 13 helyett 16 helyet kap, de több csapat érkezhet Afrikából és Ázsiából is.

Vélhetően számos vélemény lát majd napvilágot a mostani döntést követően. Mi a futball három zalai szereplőjét kértük arra, hogy mondják el véleményüket. Elsőként a ZTE csapatából mindeddig egyedüli vb-résztvevő Péter Zoltán 28-szoros válogatott játékost szólaltattuk meg, aki az 1986-os mexikói világbajnokságon vehetett részt.

Az olyan, topligákban edződő játékosoknak, mint a francia Paul Pogba (fehérben) bírnia kell a terhelést. Koránál fogva ráadásul ő még bőven ott lehet az első 48 csapatos vb-n is  Fotó: archív

- Szerintem a 24 csapatos vb volt az ideális - hallottuk Péter Zoltántól. - Az ennél magasabb létszám ugyanis sokszor unalmassá tesz egy-egy szakaszt, egyszerre sok meccs van. A 32 csapatos torna túlságosan hosszúra nyúlik. Ám a gazdasági érdekek valószínűleg többet számítottak ennél, a megemelt létszám a pedig a játékosoknak is nagyobb terhelést jelent. Az a véleményem: ha kevesebb mérkőzést rendeznek egy tornán, annál színvonalasabbak ezek az összecsapások. Kétezerhuszonhat viszont még messze van, várjuk meg, milyen esetleges módosítások lehetnek még a 48-as létszámon belül.

Molnár Balázs, a ZTE FC utánpótlás edzője, 14-szer ölthette magára a válogatott mezt, a ZTE 2002-es bajnokcsapatának tagja. Spanyolországban az Espanyol és az Elche, Törökországban az Ankaraspor csapataiban légióskodott. Spanyolországban ráadásul egy topligában, így az ottani, év közbeni terhelésre is van rálátása, tapasztalata. Amikor megkerestük kedden, szinte minden ismert részletre kiterjedően tájékozott volt már a 48 csapatos vb szisztémáról.

- A megemelt létszám miatt még több csapatnak van lehetősége kijutni a világbajnokságra - mondta Molnár Balázs. - Mi magyarok ott voltunk a nyári, franciaországi Eb-n, részben annak köszönhetően, hogy a kontinensvetélkedő esetében is 24-ről 32 csapatra nőtt a létszám. Az Európa-bajnokság előtt bevallom, én is úgy gondoltam, hogy ezzel felhígul a mezőny, de a kiscsapatok - ideértve minket is - azt bizonyították, hogy igenis érdekessé tudják tenni a tornát.

Éppen ezért, a 48 csapatos világbajnokságon is még több ország szurkolhat a saját válogatottjának, ami színesebbé teheti a vb-t. Ám azért naivak se legyünk. A döntés hátterében gazdasági érdekek is meghúzódnak, viszont ebből a kiscsapatok is profitálhatnak. Ami pedig a játékosokat illeti. A topligákban szereplő futballistáknak már a mostani szisztéma is éppen eléggé megterhelő, ebből a szempontból nagyjából ugyanaz várható a megemelt létszámnál is. Ha lesz is még módosítás, egy meccsel több vagy kevesebb, igazából szerintem már nem számít a játékosoknak...

Szabó Imre, a Hévíz SK szakmai vezetője, vezette a ZTE utánpótlását, edzősködött az NB I-ben (Nagykanizsán), s folyamatsan benne van a futballban. A múlt hét óta a Hévíz NB III-as csapatát is irányítja, ő soknak tartja a 48 csapatot.

- A világbajnokság a legjobb válogatottak találkozója mindig és ebből a szempontból én soknak tartom már a 48 együttest - véli Szabó Imre. - A szándékot a még jobb eladhatóságban látom, a reklámbevételekben, mert szakmai érvek nem nagyon támasztanák alá a megemelt létszámot. Legalábbis, így első hallásra ezt gondolom, de abban biztos vagyok, hogy a további résztvevők által óriásit nőhet a már most sem kicsi érdeklődés a vb és persze a futball iránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!