Szécsisziget

2015.11.06. 07:42

Felújították Szécsisziget hősi halottainak emlékhelyét

Szécsisziget - A község hősi halottainak emlékhelyét újították fel a mindenszenteket megelőző időszakban.

Korosa Titanilla

A településen az önkormányzati hivatal épületének közelében található a temető, ahol a II. világháborúban elesett hősök és áldozatok emlékhelye található. Már több mint húsz évvel ezelőtt, a falu akkori vezetése állítatta az kopjafákat és a keresztet az akkor újonnan létrehozott temetkezési helyen. A hősi halottak nevét és emlékét az ott álló emléktábla és a kopjafák is őrzik.

Magy István polgármester és Pöszér József az új keresztnél

- Az elmúlt két évtizedben a hősi emlékpark állapota, a kereszt és a kopjafák állaga is nagy mértékben megromlott - tájékoztatta lapunkat az emlékparkban elvégzett felújításról Nagy István, Szécsisziget polgármestere. - Az önkormányzat idén elhatározta, hogy lehetőségeinkhez mérten megpróbálja helyreállítani az emlékhelyet. Szükségessé vált ehhez a terület rendbe tétele, kivágtuk az itt álló elöregedett tujákat. A munkákban a közfoglalkoztatottak is részt vettek. Emellett a régi kopjafákat is helyreállítottuk, elvégeztük ezek festését, valamint új névtáblákkal láttuk el. Összesen tizenöt kis emlékoszlop kapott helyet a temetőben egykor, közülük négy a II. világháború áldozatainak, tizenegy pedig hely hőseinek emlékét őrzi. A kopjafák sorának végén állt a régi kereszt, amit most egy teljesen újra sikerült kicserélnünk. A polgármester hozzátette, a kereszt elkészítését Pöszér József helyi kádármester vállalta, a munkát felajánlásként, ellenszolgáltatás nélkül végezte el.

Kiss Tamás (balra) és Kállai István is részt vettek az emlékpark felújításában

Az emlékhely felszentelését az elmúlt hétvégén, mindenszentek napján tartották meg. A keresztet és az új külsőt öltő kopjafákat Végi Csaba plébános áldotta meg csendes megemlékezés keretében. A munkálatokat az önkormányzat saját forrásból finanszírozta, a felújítás költségeire mintegy 200 ezer forintot áldozott a község.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!