A szerkesztő ajánlja

2017.05.05. 14:10

Humor, politika, vér - mozi tipp

A horror műfaja is meg tud újulni, ezt Jordan Peele bizonyítja a Tűnj el című filmmel.

Péter Zsombor

A 26 éves Chris (Daniel Kaluuya) és barátnője, Rose (Allison Williams) úgy döntenek, itt az ideje bevonni a családot kettejük párkapcsolatába, így meglátogatják a lány szüleit. A fiú kicsit tart a találkozástól, ugyanis ő afroamerikai, barátnője pedig fehér. A szülők ezt nem bánják, Chris viszont egyre több furcsaságra lesz figyelmes.

Akkor ez egy fekete szolidaritást hirdető mozi, amiben a gonosz fehérek bántják a szegény feketéket? Peele úgy készített fekete nézőpontú filmet, hogy cseppet sem modoros és tolakodó, mindemellett a horrorra jellemző klisék is megférnek a nagyon is aktuális társadalmi kérdések felvetése mellett.

A családi látogatás nem várt fordulatot vesz. Daniel Kaluuya és Allison Williams a filmben

Az elejétől kezdve érezzük, hogy valami nincs rendjén, Chris-szel egyetemben ránk ragad a paranoia. Nem tudjuk, hogy mi hibádzik, egyszerűen csak arra lehet asszociálni, hogy a gazdag fehérek rasszisták, de később kiderül, szó sincs erről. Mi több, a Tűnj el roppant összetett alkotás, ami számos témába belenyúl és könnyedén lavírozik a műfajok közt.

A rendező komikusi vénájáról ismert, s ezt nem hazudtolja meg, a főhős barátja, Rod (LilRel Howery) szállítja a poénokat. A horrorelemek épphogy csak bekúsznak a cselekménybe, a Tűnj el inkább egy sajátos nézőpontú szatíra, ahol az aktuálpolitikai kikacsintások, a humor és a vér kéz a kézben járnak.

Mindig történik valami, az utolsó harmadban aztán lehull a lepel, és Peele újfent húz egy frappánsat, az addig felépített félreértésekre és a rasszkérdésre nagy hangsúlyt fektető történet 180 fokot fordul. Ezzel a direktor kvázi más nézőpontba helyezi művét és megalkot egy paradoxont: a liberális rasszizmust.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!