Tudomány

2015.02.01. 13:40

Horváth Ákos sikerrel szerepelt az Audi Kreaktivity-n és az Űrmisszió pályázaton

Zalaszentgrót - A járműfejlesztés és az űrkutatás is benne van Horváth Ákos érdeklődési körében, sőt, a zalaszentgróti Deák-gimnázium tanulója sikeresen szerepelt a témakörökben meghirdetett pályázatokon.

Szabó Judit

A fizika azóta érdekli, amióta bement az első fizikaórára, említette, amikor szót váltottunk vele a versenyekről. Idén második alkalommal szerepelt sikeresen a győri Audi Kreaktivity-n. A versenyre egyik osztálytársával, Bors Ádámmal közösen saját fejlesztésű járművet építettek, amelynek az volt a feladata, hogy végigmenjen egy 12 méteres pályán, leküzdve két acéllemez bukkanót. Egy hungarocell kasznis járművel sikerült ezt elérniük, hónapokig kísérleteztek, mire megszületett a megfelelő modell.

– Ádámmal itthon megépítettük fából a bukkanót, és kipróbáltuk, átmegy-e rajta a jármű. Sok alkatrészt az internetről szereztünk be, például a kerekeket és a speciális vezetékeket. Távirányítót nem használhattunk, és belsőégésű motort sem, legfeljebb egy Góliát elemet, vagy más energiát (például rugóenergiát) a meghajtáshoz. Mi elemmel működtettük az autót, amely végigment a pályán, miközben sok más jármű megállt az első bukkanó előtt – mesélte Ákos.

Horváth Ákos: Távirányítót nem használhattunk. Fotó: Szabó Judit

A győri versenyen már tavaly is indult, akkor egy „S"-pályán kellett végigmennie az általa fejlesztett kocsinak. A vezérlést számítógépes programmal oldották meg.

Horváth Ákos – aki vegyészmérnöknek készül – nemrég eredményesen szerepelt a Budapesti Műszaki Egyetem tavaly tavasszal meghirdetett Űrmisszió pályázatán is, elismerő oklevelet kapott a 18 év alattiak kategóriájában. A pályázat meghirdetői ötleteket vártak a fiataloktól a második magyar műhold megépítéséhez.

Az elsőt, a MaSat-1-et a műegyetemen készítették, 2012. február 13-án lőtték fel, és sikeres missziója után – több ezerszer megkerülte a Földet, több millió adatcsomagot és sok felvételt küldött – nemrég semmisült meg. A MaSat-1 a 72. üzembe lépett műhold volt a rádióamatőr műholdak között a világon, és sokkal hosszabb ideig működött, mint azt várták.

A MaSat-2 fejlesztése folyamatban van jelenleg, ehhez olyan ötleteket várt a műszaki egyetem, amelyek vonatkozhattak például a kis műholdak korszerű energiaellátó és tároló rendszereire, fedélzeti berendezéseire, a hőegyensúly biztosítására és a helyzetstabilizálási elvekre. Horváth Ákos munkája is benne lehet a második magyar műholdban, amely a Rubik-kockánál alig lesz nagyobb.

Ám hogy konkrétan milyen ötletet adott Ákos, azt nem árulhatta el, mindenesetre pályamunkájáért elismerő oklevelet vehetett át a Magyar Nemzeti Múzeumban, a MaSat-1 ezredik repülési napján tartott ünnepségen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!