Zalaegerszeg

2013.10.29. 19:10

A kutya is járjon oviba

Zalaegerszeg - Ingyenesen tart kutyaóvodát a Zalai Kutyasuli Zalaegerszegen. Úgy vélik, ezzel sok kutyatámadás megelőzhető.

Szabó Judit

Gróf Krisztián, a Zalai Kutyasuli egyik vezetője elmondta: nagy a baj a társadalomban a kutyatartással kapcsolatban, gyakran ér kutyatámadás gyerekeket és felnőtteket. Úgy érezték: ez ellen az ő iskolájuknak is tenni kell valamit.

Gróf Krisztián olyan kutyákkal, amelyek már kijárták az óvodát. Fotó: Katona Tibor

– Dániában a hasonló problémákat úgy próbálják kezelni, hogy betiltanak kutyafajtákat, sőt elaltatást írnak elő kötelezően. Mi nem szeretnénk, ha ide jutnánk, szerintünk nem a kutyákkal van a baj, hanem a felelőtlen állattartókkal – nyilatkozta Gróf Krisztián. – Sok eset nyilvánosságra sem kerül, így nem lehet tudni, hányszor fordul elő, hogy egy kutya rátámad egy emberre vagy egy másik kutyára. Én mindenesetre azt tapasztalom, hogy ha sétáltatom a kutyámat, sok szembe jövő kutya ráacsarog, agresszív. Ez a helyzet persze kezelhető, de vannak sokkal veszélyesebb szituációk: például amikor falusi vagy családi házas környezetben szabadon, felügyelet nélkül kijárnak a kutyák az utcára.

A kutyasuli vezetői úgy gondolják, hogy a szemléletformálás a kölyökkutyákat tartó gazdik és a gyerekek körében lehet a leghatékonyabb. Ezért két ingyenes programot indítottak. Egyrészt úgy döntöttek, hogy a kutyaovit díjmentesen biztosítják 3-6 hónapos kutyáknak és gazdáiknak heti egyszer.

– Az lenne az igazi, ha még a kutya megvásárlása, kiválasztása előtt tanácsot kérnének az emberek, de erre nem látunk sok esélyt. Kutyaoviba viszont szívesen elhozzák a kedvencüket. Itt meg lehet mutatni a kutyáknak, hogy a világ nem veszélyes, a gazdiknak pedig azt, hogy a kutyát hogyan kell nevelni ahhoz, hogy konfliktusmentesen együtt éljen a környezetével egy városban – összegezte Gróf Krisztián. – Meggyőződésem, hogy ezerből 999 kutya teljesen megbízhatóan idegen emberek közelébe engedhető, ha olyan gazda áll mellette, aki megfelelően nevelte.

A kutyasuli másik programja gyerekeknek szól. Elmennek óvodákba és iskolákba, és beszélgetnek a gyerekekkel a kutyák kommunikációjáról. A foglalkozásokat azért tartják, mert azt vallják: ha az emberek felismerik időben a kutya fenyegető jelzéseit, elkerülhetők azok a konfliktusok, amelyek támadáshoz vezetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!