Zalaegerszeg

2014.01.28. 15:05

Sok zalai beteg korábban kaphatja meg térd vagy csípő protézisét

Zalaegerszeg - A kormány 18,2 milliárd forintos plusz forrást juttatott az egészségügynek, amiből 790 millió forint a nagy ortopédiai műtétek várólistájának rövidítésére szolgál. A Zala Megyei Kórház mintegy 88 millió forinttal részesült ebből.

Magyar Hajnalka

– A pénzt már tavaly év végén átutalták, s januárban egy levél is érkezett, amiben az OEP részletezte, mire fordíthatjuk – kezd a részletekbe dr. Oroszlán Tamás, a megyei kórház stratégiai igazgatója. – A levél tartalmazott egy listát is, ami 147 páciens várólistás sorszámából állt. Az OEP kiválogatta a saját nyilvántartásából azokat a zalai betegeket, akik a legrégebben várnak térd-, illetve csípőízületi protézis műtétre. Meghatározták, hogy őket április 30-ig meg is kellene operálnunk. Amennyiben ez nem teljesül, vissza kell fizetnünk a többletforrás fel nem használt részét.

A levél több aggályt is felvetett. A 147 beteg igen nagy szám, ráadásul közülük 92 fő teljes térdprotézis beültetésre vár. Márpedig az osztály a jelen feltételek mellett képtelen naponta egynél több térdízületi totál protézis műtétet elvégezni, ugyanis egyetlen olyan műtéti tálca áll rendelkezésre, ami az ilyen beavatkozásoknál használatos. Arról nem is szólva, hogy ugyanezen időszakra más, korábban betervezett operációk is szerepelnek a műtéti tervben.

– Hogy minél hatékonyabban tudjuk felhasználni a plusz pénzt, haladéktalanul intézkedésekbe kezdtünk – folytatja dr. Oroszlán Tamás. – Egyeztettünk a velünk szerződésben álló protézisgyártó céggel, s megállapodtunk, hogy márciusra adnak egy újabb tálcát, ami lehetővé teszi, hogy egy nap két totál térdízületi műtétet tudjunk elvégezni. Ez azonban csak az egyik feltétel, emellett az ágylétszám, a műtéti kapacitás, az orvosok terhelhetősége, az aneszteziológiai háttér biztosítása ugyancsak korlátozza a napi műtéti számot. Kiszámoltuk, ha minden ideálisan alakul, akkor sem lehet naponta négynél több protézisműtétet végrehajtani, s akkor még nem kalkuláltunk az egyéb beavatkozásokkal. Mindezeket jeleztük az OEP felé, s kiderült, az ország számos kórházában hasonló a helyzet. Ennek fényében a napokban egyeztető megbeszélés zajlott, amelyen sikerült megállapodni a határidő kitolásáról. Az új egyezség értelmében őszig kell végeznünk a régóta várakozó betegek műtéteivel.

Csípőprotézis műtét a megyei kórházban. Fotó: Archív/Pezzetta

Az ortopédiai osztály munkatársai összefésülték az OEP által küldött listát a saját nyilvántartásukkal, s kiderült, hogy a valóban megműthetők száma némileg alacsonyabb.

Hogy miért lehet eltérés a két lista között? Mert az OEP számítógépes nyilvántartása nem követi az élet által produkált változásokat. Több betegnél előfordul ugyanis, hogy időközben a kezelések, terápiák hatására esetleg javul az állapota, megszűnnek a fájdalmai és el is áll a műtéttől. Ám a várólistán továbbra is foglalja a helyet, s hogy feleslegesen, az csak akkor derül ki, amikor évek múltán az osztály műtétre szólítaná. Az sem ritka, hogy a páciens közben másutt megműtteti magát, vagy egyéb betegségei miatt nem operálható. E változások a kórházban sem jelennek meg mindig naprakészen, ezért most a várólisták karbantartásának új módját tervezik kidolgozni.

S hogy pillanatnyilag mennyit kell várakozni ezekre a beavatkozásokra? A ma listára kerülő, csípőprotézisre váró betegek 2,5 év múlva remélhetik a műtétet, a térdprotézis operációkat pedig 2017-re írják ki. A sürgős esetekre mindez persze nem áll, akinek az állapota indokolja, ennél jóval hamarabb megkapja az ellátást.

Tudakoltuk, miként fogadták a régóta várakozó betegek, hogy a plusz forrásnak köszönhetően korábban kerülhetnek műtétre?

– Jelentős részük nagyon örült, de jó pár olyan is akadt, aki ragaszkodik az eredeti időpontjához, mert már aszerint rendezte el a dolgait. Hiszen lehet, hogy addigra megy nyugdíjba, esetleg most nem tudja magát szabaddá tenni, mert éppen beteg a házastársa, s még sokféle személyes motívum játszhat közre. Ezeket az eseteket egyenként kell dokumentálnunk az OEP felé. Mindezek tisztázása rengeteg egyeztetéssel, adminisztrációval jár e napokban az ortopédián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!