Zalaegerszeg

2015.07.28. 13:12

Raktározzunk télire - pótolhatatlan hazai ízek

Zalaegerszeg - Régen természetes volt, hogy a kertben megtermett gyümölcsöket és zöldségeket a háziasszonyok eltegyék télire.

Dezse Anna

Manapság ugyan időtakarékosabb levenni a már kész termékeket a boltok polcairól, a gyakorlat azonban azt mutatja, a befőzésnek még mindig nagy divatja van , hiszen a házi ízek semmivel sem pótolhatók.

A zalaegerszegi piacon csak úgy roskadoznak az asztalok a friss gyümölcsök és zöldségek alatt. Választékban nincs hiány, azonban jobb, ha igyekszik az, aki vásárolni szeretne a finomságokból, ugyanis délelőtt 10 órára már igencsak megfogyatkozik az áru.

Az idei év időjárása jobban kedvezett az őstermelőknek is, általánosságban elmondható, hogy a tavalyi évhez képest jobb a gyümölcsök és zöldségek minősége.

- A szüleimmel együtt közel húsz éve vagyunk őstermelők, főleg bogyós gyümölcsök termesztésével és eladásával foglalkozunk, de az eper, málna, ribizli és áfonya mellett még őszi- és sárgabarackkal is. - tudjuk meg Völgyesi Balázstól. Szezonja a sárgabaracknak és az áfonyának van, a szederé pedig most indul be igazán, főként ezeket viszik a vásárlók. Lekvárnak, befőttnek a sárgabarackot különösen, az áfonyát nem igazán ismerik, ódzkodnak a felhasználásától.

A zalaegerszegi piacon Völgyesi Balázs és Völgyesi Beatrix őstermelők mutatják a most leginkább keresett gyümölcsöt.

Fotó: Katona Tibor

– Befőzés szempontjából a szeder is egyre népszerűbb, az új fajták már édesebbek, ezért is kezdenek egyre többen lekvárt készíteni belőle – folytatja Völgyesi Balázs.Nyáron a zöldségek is nagy népszerűségnek örvendenek, különösen az uborka kelendő ekkortájt. Már az ókori görögök és rómaiak is ismerték ezt a növényt, bár eredetét pontosan nem tudjuk meghatározni, mivel a korabeli írások nem tettek különbséget az uborka, a dinnye és az egyéb tökfélék között. Vásárláskor figyeljünk, hogy a feszes, nem puha, nem ráncos uborka kerüljön a kosarunkba, a „hasas” példány már túlérettnek számít, étkezésre nem alkalmas.– Az uborkadömping leginkább július végére, augusztus elejére indul be igazán, persze az időjárás igencsak befolyásoló tényező. Nagyon kelendő savanyúságnak elkészítve. A vásárlók szeretik a gyors eljárással készült, kaporral, tormával ízesített csalamádét, ami hosszú ideig azonban nem tárolható, így ajánlatos néhány napon belül elfogyasztani. Mostanság a kovászos uborka is nagy népszerűségnek örvend. Egyáltalán nem mindegy azonban a zöldség mérete, kovászosnak inkább a nagyméretűt ajánlom – meséli szakértelemmel Mányoki István, piaci árus. Csemegeuborkának a 3-6 cm-esen leszedett fürtös uborka a legjobb, a salátauborka pedig 20 cm-esre is megnőhet.

– Sokan azt gondolják, hogy a görbe formájú zöldség minősége rosszabb, ezért ezt a fajtát nem igazán vásárolják, pedig minőségileg semmi különbség nincs az egyenes fajtájához képest. Ha az árakat is figyelembe vesszük nem árt azért körüljárni a piaci standok között és nem a legelső pultnál megvenni a portékát. Ilyenkor könnyen lehet, hogy mélyen a pénztárcánkba kell majd nyúlnunk. Az áfonya például folyamatosan tartja az árát, 2000 Ft körül mozog kg-ja. A tavalyi árfekvéshez képest a szeder jóval olcsóbb, a málna – ugyan még csak mostanában kezd újra teremni – megközelíti az 1800 Ft-ot is. A sárgabaracknak idén nem kedvezett az időjárás, így jóval drágább a korábbi évekhez képest. Az uborka pedig – méretétől és típusától függően a 400 Ft-ot is elérheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!