Zalaszentgrót

2014.04.03. 14:49

Garanciát kérnek Zalaszentgróton

Zalaszentgrót - Az adósságkonszolidációs összeg, azaz a 181 millió forint kifizetésének csúszása, illetve annak garantálása miatt Zalaszentgrót képviselő-testülete nyílt levélben fordul a miniszterelnökhöz, a belügyminiszterhez és a megyei közgyűlés elnökéhez.

Sámel József

Ezt Baracskai József polgármester jelentett be csütörtökön. Hangsúlyozta: diszkriminációnak tartják, hogy egy felelősségteljesen gazdálkodó településnek csak ígérgetik az adósságkonszolidációs pénzt, addig a sokszor túlzott hiteleket felvevő városok, községek már megkapták a zalaszentgrótinál nagyságrendekkel magasabb összegeket. Úgy vélte, a felelős gazdálkodást végző települések hátrányt szenvednek e téren, ami elfogadhatatlan. Ráadásul most az ígéretek ellenére nem is fizetik ki a pénzeket, melyeket már beterveztek számos beruházásra. S bár az ígéret – tette hozzá – arról szól, hogy jövőre megkapják a 181 millió forintot, erre semmiféle garanciát nem kaptak. „Követeljük Zalaszentgrót város polgárai és a hasonló helyzetben lévő magyar állampolgárok számára Magyarország Alaptörvényében rögzített alapelvek és alapjogok biztosításával az egyenlő elbírálás megvalósítását!" – idézett a levélből. A nyílt levelet a 9 fős képviselő-testület egy tagja kivételével mindannyian aláírták. Várják, hogy a kormányzat szerződésben deklarálja a támogatás kifizetését.

Hogy mielőbb megkaphassák

A kormány 110 zalai település adósságát átvállalta, és rendkívüli fejlesztési támogatást ad két ütemben azoknak az önkormányzatoknak, amelyeknek nem volt adósságuk – reagált a zalaszentgróti képviselő-testület nyílt levelére Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés elnöke. A 136 kétezer fő alatti település már most áprilisban megkapja a támogatás első részét, a négy nagyobb település – köztük Zalaszentgrót – pedig a következő ütemben. 2010 őszén a mostani polgármester a korábbitól úgy vehette át a település irányítását, hogy abban a nehéz időszakban nem volt adósságuk.

– Azon dolgozunk, hogy a nagyobb települések is mielőbb megkapják a támogatást, amelyhez hasonlót a Gyurcsány-kormány idején egyáltalán nem kaptak az önkormányzatok – fűzte hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!