Belföld

2013.01.16. 14:50

Nincs még egyetértés

Bizonyára a politikai kockázat felismerése késztette a kormányt arra, hogy átértékelje korábbi felsőoktatási elképzeléseit, és egy karakteres, de tartalmában homályos miniszterelnöki bejelentés után ("nem lesznek keretszámok") leüljön tárgyalni a részletekről.

Horváth A. Attila

A keretszámok hiánya ugyanis mindaddig csak látszatengedmény, amíg a költségvetésben nincs forrás a tervezettnél több hallgató felvételére, illetve részben értelmezhetetlen az ígéret annak tükrében, hogy 16 szakon egyáltalán nem akar(t) tanulmányokat finanszírozni az állam.

Ráadásul a külföldi munkavállalást hátráltató, bár az állam szempontjából logikusnak tűnő hallgatói szerződésekhez is ragaszkodik (egyelőre) a kormányzat - igaz, az álláspontok olyan gyakran változnak, hogy nem is lehet tudni, mi most a hivatalos koncepció. Nagy feladat vár tehát a diákok és oktatók érdekképviseleteire: a kényes kérdéseket mielőbb rendezni kellene a szaktárcával, a szeptemberi képzésekre ugyanis március elsejéig jelentkezhetnek a reménybeli hallgatók, akik a tisztánlátásra esélyt sem kaptak eddig.

A HaHa és a HÖOK tegnapi nyilatkozata biztató, de kiviláglik belőle, hogy elvi akadályok állnak még a megegyezés útjában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!