Bulivan

2011.05.13. 12:19

Cannes - A fiatalok és a szülő-gyermek viszony a fő téma

A 64. Cannes-i Filmfesztivál eddig bemutatott alkotásai alapján az idei seregszemle egyik fő témájaként a fiatalok és a szülő-gyermek viszony problematikája jelölhető meg.

MTI

Julia Leigh első rendezése, a Sleeping Beauty egy meglepő, fura hangulatú modern Csipkerózsika-történet, amely valójában a prostitúcióról szól. A film főhőse, Lucy (Emily Browning) kisebb munkákból élő (pincérnő, laboratóriumi kísérleti alany, fotómodell), szépségével tisztában lévő céltudatos, de teljesen közönyös diáklány, aki időként a prostitúciótól sem riad vissza. Egy jól fizető állást kínáló hirdetésre válaszolva egy világtól elzárt, nagypolgári villában találja magát, ahol egy varázsitallal néhány órára elaltatják, s ezalatt idős urak azt tehetnek a testével, amit akarnak. Lucy az ébredés után nem tudja, mi történt álmában, de napról napra egyre kíváncsibb lesz.
   
Julia Leigh filmjének különlegessége elsősorban az erősen kézben tartott rendezés és képi világ, amely egyszerre idézi Stanley Kubric, Atom Egoyan vagy Ingmar Bergman filmjeit. Az ausztrál írónő első rendezése olyan kérdéseket érinti, mint a diákprostitúció, az azzal párosuló provokáció és közöny, az idős korúak szexualitása, valamint az a kortárs társadalmi jelenség, miszerint pénzért minden megkapható.
   
A skót Lynne Ramsay egy pszichopata kamaszról szóló drámája, a We Need to Talk About Kevin Lionel Shriver nagy vitát kiváltó, azonos című regénye alapján készült. Főszerepét, a gyermeke megmentéséért mindent megpróbáló anyát az Oscar-díjas Tilda Swinton alakítja, aki megpróbál látszólag normális életet élni, mialatt rendszeresen látogatja az osztálytársai megölése miatt börtönbe került fiát. Bűntudattól gyötörve idézi fel fia születését, és annak gyermekkorát, hogy megértse, hol rontotta el a nevelését.
   
A fiatal francia rendezőnő Maiwenn is először kapott meghívást a hivatalos versenybe. Polisse című, szkeccsszerűen felépített filmje - amelynek premierjét péntek este tartják a Croisette-en - egy párizsi kerületi rendőrség gyermekvédelmi osztályának stresszes mindennapjait mutatja be. A pedofil ügyek, a kiskorú zsebtolvajok, valamint az elhagyott vagy sérült gyerekekét folytatott küzdelemmel párhuzamosan az összetartó és éjjel-nappal együtt élő csapat tagjainak családi és magánéleti konfliktusai is kirajzolódnak humoros és pergő jeleneteken keresztül.
   
Az Elefánt című filmjéért 2003-ban Arany Pálmát nyert, elsősorban független filmesként ismert Gus Van Sant Cannes-ba igazi szerelmesfilmmel tért vissza, amelyet hosszú évek után ezúttal ismét egy nagy hollywoodi stúdióban forgatott. Az Un Certain Regard szekció csütörtök esti nyitófilmjében, A nyugtalanság korában (Restless) a férfi főszerepet Henry Hopper, a tavaly elhunyt legendás filmszínész, Dennis Hopper húszéves fia alakítja.
   
A film főhőse, Enoch a szüleit autóbalesetben veszítette el, amelyben maga is megsérült. Miután verekedés miatt kizárták a gimnáziumból, idejét azzal tölti, hogy ismeretlen emberek temetésére jár el, illetve képzeletbeli japán barátjával, egy kamikáze pilóta szellemével beszélgetve sétálgat abban a temetőben, ahol szülei sírja is található. Egy temetésen találkozik Annabellel, akit a Tim Burton rendezte Alice Csodaországban című filmből megismert Mia Wasikowska alakít. A halálos beteg, de életvidám lány beleszeret a különc fiúba, és vidámságával kiragadja melankóliájából. Az első szerelemről szóló klasszikus, de pátoszmentes történet sajátos hangulatát az adja, hogy a szerelmesek mindketten tudják: a lány hamarosan meghal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!