2010.07.11. 16:18
Minőséget, hagyományos módon - Zalai szőlősgazda szakmai sikere
Komoly szakmai sikert könyvelhet el magának Förhénci Horváth Gyula, a Nagykanizsai Hegyközség elnöke, szőlősgazda: borát 21 ország nedűi közül, Zalából egyedüliként ezüstéremmel jutalmazta a VinAgora Nemzetközi borverseny zsűrije a minap.
A Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. évről-évre megrendezi a nemzetközi boros seregszemlét, mely fölött a Borászok Nemzetközi Egyesülete, valamint a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Egyesület is védnökséget vállalt. Az idei a 11. volt, ahol 552 borminta versenyzett a szakértő zsűri kegyeiért, Új-Zélandtól kezdve, Spanyolországon át Kaliforniáig. A versenyeztetés 6 kategóriában zajlott a neszmélyi borvidéken, Visegrádon.
- Ötven bíráló zsűrizte a borokat, a minősítés során csak az egyes minták jellemzőit ismerték a szakemberek, mint például szín, évjárat, cukortartalom, származási hely, fajta, a készítő adatairól semmit sem tudhattak - magyarázta Förhénci Horváth Gyula, aki azt is hozzátette: megyénkből még 2 pincészet, a Cezar Winery és a Bezerics-Németh Borház Kft. nevezett. Mint mondta, ezek is szép eredményt értek el, de érmet ezúttal nem vihettek haza.
- Én két bort neveztem: az egyik egy kékfrankos- cabernet sauvignon házasításából készült rozé, a másik szintén házasítás, olaszrizling-zöldveltelini fehérbor. Mindkettő Transfiguratio (Urunk színeváltozása) Cuvé névre hallgat. A névadás abban gyökerezik, hogy Jézus tábor-hegyi színeváltozására szentelték fel itt, a Förhénci-hegyen álló kápolnát, ami sokat jelent a gazdáknak. A tiszteletére nevezem el így minden évben én is a legszebbnek tartott fehér-, vörös- és rozé boromat.
Förhénci Horváth Gyula egyébként visszatérőben van birtokain a hagyományos, karós szőlőművelési módhoz. Azt vallja: sokkal jobb minőségű szőlő termelhető ily módon, mert a fürtök a talaj közelében (ami a nappal elnyelt hőt éjszaka kibocsátja magából, egyenesen a mosolyogva hízó bogyókra) zamatosabbá érik, koncentráltabb ízanyagok keletkeznek benne. Márpedig - ahogy a szakember fogalmazott - érdemes bor csak minőségi szőlőből lesz.