Kedden bejelentik a kórházak adósságállományának összegét

Jövő kedden, az egészségügyért felelős államtitkárság és az öt érintett szakmai szervezet egyeztetését követően hozzák nyilvánosságra hivatalosan a kórházak adósságállományát - közölte Szócska Miklós csütörtökön. Az államtitkár megerősítette, az intézmények lejárt tartozása összesen megközelítőleg 37 milliárd forintot tesz ki.

MTI

Az MR1-Kossuth Rádió szerdai információi szerint 71,5 milliárd forint a hazai kórházak adóssága, ebből majdnem 37 milliárd a lejárt tartozás. A Krónika szerkesztőségének birtokába jutott az a lista, amely az intézmények adósságát összesíti a bevallásuk alapján.
   
Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár az MTI-nek csütörtökön úgy nyilatkozott, a felmérésre azért volt szükség, mert nem álltak rendelkezésre érvényes számok.
   
Az adatok összegyűltek, az intézmények végig együttműködőek voltak, és végre sikerült megtudni, hogy mekkora adósságállomány, mekkora lejárt tartozás van a kórházaknál - közölte, hozzátéve, hogy ezek nyers adatok, amelyeket a jövő keddi egyeztetésen pontosítanak, majd nyilvánosságra hoznak. A következő lépés az - folytatta -, hogy megvizsgálják, mik okozták ezt az adósságállományt, valamint a szakmai szervezetek bevonásával átgondolják az esetleges konszolidáció feltételrendszerét.
   
A Népszabadság szerdai számában azt közölte, információik szerint a kórházak első körben olyan kérdőívet kaptak az adósságállomány felmérésére, amely alkalmatlan volt az eltérő gazdálkodási renddel működő intézményektől érkező adatok összevetésére, egységesítésére, ezért múlt pénteken újabb pótkérdőívet juttatott el a tárca az intézményeknek.
   
Az egészségügyi államtitkárság szerda délután cáfolta a lap értesülését.
   
A Népszabadság azonban csütörtöki számában arról írt: július 28-án egy, a minisztérium által jegyzett levélben arról tájékoztatják az intézményeket, hogy a két nappal korábban kiküldött adatkérő táblázatban a bevételeket összegző képletet elrontották.
   
Az államtitkár mindezzel kapcsolatban az MTI-nek kifejtette: öt szakmai szervezet által jóváhagyott kérdőívet küldtek ki. A felmérés közben értelemszerűen szükség volt pontosításokra, ez azonban módszertani részletkérdés, ezért "döbbenettel állnak" azelőtt, hogy valaki "módszertani kötözködést végez" ezzel kapcsolatban - mondta Szócska Miklós.
   
A tárca kedden tájékoztatta az MTI-t arról, hogy a fekvőbeteg-ellátó intézmények mindegyike kitöltötte és visszaküldte a pénzügyi helyzetét felmérő adatlapot a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkárságának. Hozzátették: az esetleges hiányok pótlása jelenleg zajlik, de az adatok kiértékelése már folyamatban van.
   
Szócska Miklós július 26-án levélben fordult a fekvőbeteg-ellátó szolgáltatók vezetőihez és fenntartóihoz az intézmények adósságállományának felmérése érdekében. Arra kérte az intézmények vezetőit, hogy augusztus 3-ig töltsék ki és küldjék vissza a pénzügyi helyzet felmérését célzó adatlapot, amelyet az érintett szakmai szervezetekkel együttműködésben aktualizáltak.
   
Szócska Miklós ezt megelőzően az MTI-nek elmondta: a kórházaktól és a szakmai szervezetektől első körben begyűjtik azokat az információkat, amelyek alapján felépíthető egy egységes jelentési rendszer, jelenleg ugyanis nem lehet tudni, pontosan mekkora összeggel tartoznak az egészségügyi intézmények a beszállítóknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!