Frissítő tavaszi festés

Nagykanizsa – Világos vagy sötét szín? Fessünk, tapétázzunk vagy keverjük a kettőt? Hívjunk szakembert vagy ne? Ezek a festés dilemmái, melyek megoldásában Matyók Miklós szobafestő-mázoló segít.

Steyer Edina

– Mostanában a kombináció divat, kép, ülőgarnitúra, esetleg a televízió mögé, a festett falra ragasztunk fel egy-egy tapétacsíkot. Lehet vízszintes vagy függőleges, attól függően, hogyan helyezkednek el a bútorok a szobában – magyarázta a szakember.

Népszerűek a modern faltetoválások, s újra közkedvelt lett a fotótapéta. Néhány évtizeddel ezelőtt nappalik sokaságát díszítette erdőrészlet vagy tengerpart. Matyók Miklós szerint ezek lassan „visszakúsznak” a falakra, s most már nemcsak tájképekkel, hanem nonfiguratív motívumokkal díszítve is kaphatók.


– Idősebbek kedvelik a rozettát, stukkót, ami régi polgári lakások hangulatát idézi – említette Miklós. – Ha színes a fal, ezek maradhatnak fehérek, de a faltól világosabb színárnyalattal is kifesthetjük őket. Mielőtt a díszítőelemeket felragasztanánk a falra, le kell azt festeni. A legtöbb háztartásban tavasszal kerül sor a frissítő festésre, a komor tél után üde színekre vágyunk.

– A sárga összes árnyalata helyet kaphat a lakásban: az okkertől a napsárgán át a citromig. Ezeknek eleve olyan hatásuk van, mintha sütne a nap – így a szakember. – De ugyanúgy kedveltek a narancssárga, a halvány zöld, vagy a barna különböző árnyalatai. Többen keverik egy helyiségen belül az élénk és a világos földszíneket. Ez remek megoldás, ha gipszkartonba bújtatják a spotlámpákat. A kávébarna például jól mutat a homokszín mellett.

Matyók Miklós hozzátette: a plafonra fehér, vagy a fal világosabb árnyalata a megfelelő, mert a sötétebb színek összenyomják a teret.

Ha a mázolással végeztünk, 24 órán keresztül szellőztessük a lakást – javasolja a festő.



Szép otthon

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!