Nagykanizsán nem keresnek albérletet az egyetemisták

20 órája

Kollégium: aki igényelt, kapott szobát

A Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ Zárda utcai kollégiumában, aki igényelt kapott szobát. Jelenleg 56 főt helyeztek el, de még mindig van kollégiumi férőhely. Nagykanizsán éppen ezért az egyetemi tanulmányokkal összefüggésben albérletet nem keresnek a hallgatók.

Benedek Bálint

Horváth Donát szobáját nézte meg Bali Judit a Zárda utca kollégium második emeletén. A körülményekkel elégedettek Nagykanizsán

Fotó: Szakony Attila

A körforgásos egyetemi központ kollégiumában Bali Judit kollégiumi referens beszélt a hallgatók elhelyezéséről, a hangulatról és a lakhatási körülményeikről. Elmondta: nemcsak elsőéveseket fogadhattak, hanem mindenkit. A doktorandusz hallgatók, kettesével önálló fürdőszobákkal felszerelt vendégszobákat kaptak. A magyar hallgatók közül mindössze két leány van, mellettük nyolc külföldi érkezett.

kollégium
A Zárda utcai kollégium. Az épületre ráférne már egy átfogó nagyívű felújítás
Fotó: Szakony Attila

Új ágynemű garnitúrák érkeztek a kollégiumba

– A fenntartónk a veszprémi Egyetemi Kollégiumi Igazgatóság, akikkel folyamatos a kapcsolatunk, hiszen különféle fejlesztéseket szeretnénk elvégezni a jövőben – fogalmazott Bali Judit. – Több beszerzési igényünk és nagyobb ívű beruházásaink jelenleg elbírálásra várnak. Ami viszont pozitív, hogy minden szobánkhoz kaptunk új ágynemű garnitúrákat és hozzá huzatokat és így a magyar és a külföldi hallgatók egyaránt részesülnek ebből. Csak az nem kap, aki ragaszkodik a saját, megszokott dolgaihoz. Érkeztek új ruhaszárítók, de amikor tönkrement a mosógép és a tűzhely, azt is gyorsan lecserélték.

Felújíthatnák az épületet

Hozzátette: az eltelt évtizedek során a kollégium épületének esetében mindig "ráncfelvarrás" történt, igazán nagyívű felújítás nem zajlott le. Erre ebben az évben nagy szükség lenne. A 21. század igényeinek nehéz a 20. század közepén készült infrastruktúrával megfelelni.

A külföldi hallgatók szívesen főznek

– Ahhoz, hogy méltó körülmények között fogadhassuk a külföldi hallgatókat fejlesztésre, beruházásra lenne szükség – folytatta. – Viszont sokan feltalálják magukat, az épületben két felszerelt konyha működik, ahol a hallgatók gyakran kihasználják ezt a lehetőséget. A külföldi hallgatók olykor a magyar orrnak ismeretlen, egzotikus ételeket készítenek, ami remek irány. A korábbi gondnokunk, Fenyvesi Éva néni nyugdíjba vonulásával az a bizonyos "Varázskonyha" már nem működik, de talán elindul egy újfajta kezdeményezés. A dolgozóink adták össze az étkészleteket, konyharuhát és edényeket biztosítunk.

kollégium
Készül a reggeli, Takács Dominik zöldséges tojásos omlett készítésébe kezd a jól felszerelt konyhában
Fotó: Szakony Attila

Reggelire tojásos omlett

A kollégiumban két hallgatóval is találkoztunk. Egyikük, Takács Dominik épp a konyhába érkezett reggelit készíteni magának.

– Wrap tésztába tekert hagymás, zöldséges tojásos omlettet észítek, ami kiváló energiát ad reggelre – mesélte. – Iregszemcséről jövök és turizmus-vendéglátás alapszakon tanulok Nagykanizsán. Középiskolásként is kollégista voltam, ezért ez megszokott életvitel nekem. Jó a közösség, a tanárok, jól érzem magam.

Családias a légkör Nagykanizsán

Hasonló élményekről számolt be az üzemmérnök-informatikát tanuló kaposvári Horváth Donát is, aki egy zalaegerszegi mérnök-informatikus hallgatóval osztja meg a szobáját. Szerinte gyorsan összecsiszolódtak, de ha lenne valami súrlódás, azt megbeszélik. Jó kis közösség alakult ki, szinte családias a légkör. A hallgatók összetartanak a kollégiumban is, gyakran töltik együtt a szabadidejüket is és társasjáték esteket tartanak, vagy csak beszélgetnek, lazulnak.

Az egyetemistáknak ideális albérlet 65 és 110 ezer forint között mozoghat

Hajas Erika, a belvárosi Korrekt Ingatlan Iroda tulajdonosa is amondó, hogy éppen a kiváló kollégiumi ellátottság miatt nem jellemző, hogy egyetemisták albérlet keresnek a városban. 

– Azonban, ha mégis akadna ilyen megkeresés, akkor a hallgatóknak a 30 és 50 négyzetméteres lakások lennének a legmegfelelőbbek – folytatta. – Nagykanizsán számtalan tulajdonság figyelembevételével az albérletek ára a 65-110 ezer forint között mozoghat havonta, a rezsit ezen felül kell fizetni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában