Ez történt

2024.08.20. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

Bot Gábor (j) nyerte el idén a Szidónia-díjat, amit dr. Szittyai Borbálától és dr. Vadvári Tibortól (b) vett át

Fotó: Pezzetta Umberto

 Átadták a Szidónia-díjat

Szombaton este a Hair című előadás végén adták át a Szalai Szidónia Alapítvány és a Kvártélyház Szabadtéri Színház által alapított Szidónia-díjat, mely elismerés dr. Szittyai Borbála és dr. Szalai Zoltán házaspár 2016-ban 30 évesen elhunyt lányára emlékeztet, akinek a sport mellett a színház is sokat jelentett. A péntek esti díjátadó már a 9. volt a sorban, ezúttal Bot Gábor nyerte el az elismerést, aki dr. Szittyai Borbálától és Zalaegerszeg alpolgármesterétől, dr. Vadvári Tibortól vehette át a kitüntetést. A zalaegerszegi nyári színházi szezon végén immár hagyományként talál gazdára az igazgató-rendező, Tompa Gábor által alapított Pezsgő-díj, melyet ezúttal négy művész érdemelt ki: Hertelendy Attila, Cseh Richárd, Bíró Kristóf és Foltányi Edina. Mindannyian emlékezetes alakítást nyújtottak az idei új bemutatóként műsoron szereplő Hair című musicalben. A Kvártélyház Szabadtéri Színház örökös tagjává fogadta Dura Veronika és Támadi Anita színművészt. A díjátadón Tompa Gábor foglalta össze a társulat elmúlt hónapokban végzett munkáját. A kvártélyházi nyár a Zalai Táncegyüttes Kalotaszeg Zrt. című új produkciójával ér véget augusztus 21-én. 

Három ütemben zajlik a munka a Köztársaság úton Zalaegerszegen

A szegélyezéssel már végeztek, a korábban megsüllyedt pályaszerkezetet megerősítették, a Penny előtti ivóvízvezeték kiváltása megtörtént, illetve több helyen kicserélték az aknafedlapokat és szűkítőket, végeztek továbbá a szennyvízvezeték-bekötések cseréjével – tájékoztatta lapunkat Bali Zoltán alpolgármester. Az elkövetkező időszakban a buszöblöket bazaltbetonos technológiával építik át, ami jóval tartósabb lesz a réginél. Ilyet alakítottak ki a Rákóczi úton, a Csertán és a Kosztolányi utcában. Augusztus végétől a kiegyenlítő réteget aszfaltozzák, a munkálatokkal várhatóan szeptember közepén végeznek, mondta az alpolgármester. 

GébArt zárókiállítás: a hely szelleme a képeken

Teljesen új koncepcióval, új résztvevőkkel, egy fiatalabb generáció bemutatkozásával zajlott az idei XXXI. GébArt Zalaegerszegi Nemzetközi Művésztelep, az ott született műveket pénteken délután zárókiállításon láthatta közelebbről a közönség. A Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Keresztury VMK együttműködésében létrejött GébArt alkotótelep ezúttal a nemrég diplomázott, illetve leendő művészeknek adott lehetőséget arra, hogy inspirálódjanak a nem mindennapi környezetben. A 12 fős csapatban erdélyi és német hallgató is helyet kapott. Dr. Filp Csaba festőművész, egyetemi docens beszédében azt hangsúlyozta, valóban hatott rájuk a hely szelleme, és sok olyan kísérletbe vágtak, amivel eddig még nem találkoztak: bizonyíték erre a spanyolozott technikával festett kagylóhéj, a női és férfi princípium a kagylóhéjakon, a gébárti környezetből származó tárgyak egy oltáron, a félig festett és hímzett absztrakt képek, a kerámia szobrok vagy a herbáriumokat idéző növényrajzok. A alkotótábor tárlata szeptember 6-ig látogatható.

Emelkedett a vendégéjszakák száma Hévízen

Emelkedett a vendégéjszakák száma Hévízen 2024-ben. Az év első felében a szálláshelyi forgalom szerint a fürdőváros került az első helyre a vidéki települések rangsorában. A statisztikák azt mutatják, hogy elsősorban a szállodákat keresik a vendégek, és egyre több a last minute foglalás. Hévíz nemcsak nyáron, hanem egész évben vonzza a vendégeket. A település húzóágazata a gyógyturizmus, a Hévízi-tó és a kórház az év tizenkét hónapjában kínál kikapcsolódási és rekreációs lehetőséget az ideérkezőknek. A pandémia előtt jellemzően a német és orosz turisták voltak többségben, az idén azonban sok a cseh, a lengyel és a szlovák vendég, és nőtt a belföldi látogatók száma. A felmérésekből az is látszik, hogy emelkedik az 1 és 2 éjszakát foglaló vendégek száma, akik jellemzően az utolsó pillanatban döntenek az utazásról. Minderről Pálffy Tamás, a hévízi Tourinform iroda vezetője adott tájékoztatást. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában