Nyári hatósági mustra, szerte az országban

7 órája

A Nébih revizorai a Balatonnál 245 kilónyi terméket kivontak a forgalomból

Idén nyáron is tartott szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést a Nébih. A két hónap során például vendéglátóhelyeket, nyári táborokat, piaci árusokat vizsgált a hatóság, és kiemelt figyelemre számíthattak a futball-Eb hazai szurkolói rendezvényeire kitelepülők is.

Péter B. Árpád

Fotó: NÉBIH

Az országos akcióban a Nébih mellett a vármegyei kormányhivatalok és a járási hivatalok szakemberei is részt vettek. Az élelmiszer-biztonsági hivatal által közzétett összegző elemzésből kiderül: a Balaton-környéki vendéglátók esetében ismeretlen eredetű és lejárt minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejű élelmiszereket is találtak az ellenőrök, ezért mintegy 245 kilónyi terméket kivontak a forgalomból, s négy esetben eljárást indítottak. 

Fotó: NÉBIH

Visszatérő hibaként jelentkezett a rovarháló és a higiénikus kézmosás lehetőségének hiánya, és több esetben adódott gond a dolgozók egészségügyi alkalmasságának igazolásával is, néhány vendéglátó pedig nem végezte szabályosan az élelmiszerek fagyasztását. A szezon elejére időzített vizsgálatok középpontjában az éttermek, büfék higiéniai állapota, az alapanyagok nyomonkövethetősége s kezelése állt. 

A Nébih országosan 346 vendéglátóhelyet ellenőrzött, s ezek nem zárultak kedvező eredményekkel. A hatóság sokféle hibát tapasztalt – felfedezve lejárt szavatosságú termékeket, hiányos higiéniai feltételeket is. 

Fotó: NÉBIH

A mustra alá vont 155 nyári táborban mintegy 6.300 fiatal étkezéséről gondoskodtak, s e területen csupán kisebb problémákat találtak a revizorok. Ilyenkor azonnal intézkedtek az üzemeltetők, szervezők, orvosolva a hiátusokat. E területen hat eljárás indult, s összesen egymillió forint bírságot szabott ki a hivatal.

Fotó: NÉBIH

A Nébih nyáron 32 őstermelőt keresett fel – piacon, illetve a gazdaságában. A szakemberek nem saját termesztésből származó, illetve a nyilvántartásba be nem jelentett termékek miatt tíz esetben indítottak eljárást. 

Az ellenőrzés-sorozat mindemellett vizsgálta például a görögdinnyéket, a grillsajtokat, a növényvédőszereket, a macskák számára engedélyezett, külső élősködők elleni, úgynevezett spot-on rácsepegtető oldatokat, s az élőállat-szállítás körülményeit is. Az esetek többségében a termelők, kereskedők és szállítók betartották az előírásokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában