Digitália

2 órája

Kis füllentés, Tesla-robot a neved!

Úgy tűnik, a Tesla ügyeskedett az Optimus robotjának minapi bemutatóján. A robot videóját 2-szeres, 8-szoros, sőt helyenként 10-szeres gyorsításban vetítették le.

MW

A Tesla Optimus Prime II humanoid robotja a sanghaji WAIC-en 2024. július 7-én

Forrás: Getty Images

Fotó: NurPhoto

A Tesla csütörtökön közzétett egy új videót, amelyen az általa gyártott Optimus robot látható működés közben.

Optimus sétál, ételt oszt és lépcsőn jár. Mára kiderült, hogy aki figyelmesen nézi a videót, kis hamisságokra lel…

Úgy kezdődött, hogy Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója nagyon dögös robotaxit mutatott be a múlt héten a Warner stúdiójában, mi is beszámoltunk róla. Viszont az eseményen az Optimus robotok igazából ellopták a show-t a végül is meglehetősen érdektelennek bizonyult taxitól. (Olyannyira, hogy a tőzsdén nagyot esett a Tesla értéke e bemutató után.)

Optimus robotot viszont lehetett látni táncolni, vendégekkel beszélgetni, sőt még kő-papír-ollóval játszani. Később azonban

kiderült, a robotok legtöbb mozgását valójában gondosan elrejtett emberek távolból irányítják.

Csak nem lehet, hogy Musk megpróbálta megtéveszteni a világot azzal, hogy az Optimus ennyire hihetetlen bravúrokra képes ilyen, viszonylag rövid fejlesztési idő alatt? Jobb híján Musk egy újabb videón mutatta meg – hol másutt, mint az X-en – , hogy mire képes az Optimus… Csak hát ez a demó további kérdéseket vet fel. Azt látni ugyanis, hogy a videót készítői kétszeresére, nyolcszorosára, sőt egyes pontokon tízszeresére felgyorsították. És akad pár kínosabb csúsztatás is.

Nehéz észrevenni a kis ablakokban megjelenő figyelmeztetéseket a gyorsításokról, meg egyéb pozíciócserékről a videón, mert természetesen a videó megtekintésekor valamennyien a robotra figyelünk. Valójában kiderül, hogy az Optimus jócskán le van maradva a Tesla versenytársai mögött. És Musk ígérete, hogy ezeket a robotokat a közeljövőben eljuttatja a fogyasztókhoz, talán szokás szerint túl optimista lehet.

A Gizmodo fogta magát és elkészítette az alábbi videót, amin a tényleges sebességgel járkál a robot:

Így már más… Hogy Optimus tud lépcsőn járni, az persze remek, de ennyit a kétezres évek elejétől tudtak a versenytársai. 2015-ben a DARPA Robotics Challenge versenyen már diákcsapatok vetélkedtek, hogy melyik robot közlekedik gyorsabban a lépcsőn…

Azt is lehet látni, hogy az „autonóm” szó, amely a videó nagy részében a felső sarokban látható, eltűnik, mikor Optimus felmegy a lépcsőn. Csak nem egy ember irányította távolból? A Tesla nem válaszolt az erre vonatkozó kérdésekre.

Senki sem fog ezek után bízni benned, Elon Musk – panaszkodott egy X felhasználó a videó alatt.

Musk régóta próbálja projektjeit sokkal lenyűgözőbbnek mutatni, mint amilyenek valójában. Még januárban Twitteren közzétett egy videót Optimusról, amint egy inget hajtogat. A bemutató után azonban véletlenül kiderült, hogy egy alkalmazottja a kamera mellől vezérelte az „autonóm” robotot.

Nem a Tesla milliárdos vezérigazgatója az első ember, aki megpiszkált robotdemókat készíttet. Az 1950-es években, a hidegháború idején hat hét alatt csaknem hárommillió szovjet látogatta meg Moszkvában az amerikai kiállítást. Amerikai konyha Miracle Kitchen néven, amerikai művészet, amerikai autók és leginkább az amerikai kapitalizmus. A cél nyilván az volt, hogy meggyőzzék a szovjet népet az amerikai felsőbbrendűségről, arról, hogy miként élnek az 1950-es évek amerikai polgárai.

A konyhai kiállításon a leesett állú szovjet bámészkodóknak elárulták, hogy náluk a robotporszívó önállóan működik. Az előadás azt sugallta, hogy az átlagos amerikai háztartásban hamarosan ilyen dolgok lesznek. Valójában egy srác ült egy kétirányú detektívtükör mögött távirányítóval a kezében és irányította a mai robotporszívókra emlékeztető hamisítványt, ami minden volt, csak nem autonóm.

Ezt a „robotot” mutogatták 1957-ben:

Vannak dolgok, amelyek soha nem változnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!