Egyéb

2010.09.27. 08:21

Szappan kecsketejből: ápol és jól hidratál

Már Kleopátra és Sissi osztrák császárné is felfedezte a kecsketejjel készült szappan jótékony hatását. A bőrt bársonyossá teszi, fokozza a jó közérzetet és gyógyító hatással is bír.

Horváth-Balogh Attila

A letenyei Pataki Ágnes hobbiból kezdett kecsketejes szappanokat készíteni. Férje gondozza a jámbor ágdaráló jószágokat, s mivel annyi tejet nem adnak, hogy érdemes lenne piacra vinni, jött az ötlet: a kevéske fölöslegből készítsenek szappant.

- Olíva-, kókusz-, földimogyoróolaj, pálma-, sea-, kakaóvaj, természetes növényi illóolajok (például kamilla, körömvirág, levendula), szárított gyógynövények és természetesen kecsketej - sorolta az összetevőket Pataki Ágnes. - Az alkotóelemek mindegyike más és más tulajdonságot ad a szappannak. Az olívaolajtól lesz krémes és bőrtápláló, a kókuszolaj adja a habzást, a kakaóvaj hidratál. A kecsketej pedig a legjobb bőrtápláló anyagok egyike. Megtalálható benne a Q10 koenzim, több, mint 70 telítetlen zsírsav, s alacsony olvadáspontja miatt már 37 Celsius-fokon behatol a bőr mélyebb rétegeibe, így könnyen felszívódik. A belőle készült szappan ajánlott allergiára, ekcémára, pattanásos bőrre, gombás fertőzésre, pikkelysömörre és izzadásra is.


S hogy milyen változatok léteznek? A lehetőségek tárháza szinte végtelen. A repertoár: levendulás, kávés (amely egész kávészemek felhasználásával készül), mézes-kamillás, csokis, mézes-körömvirágos, teafa, fahéjas és rózsafa kecsketej-szappan.

De hogyan készül mindez?

- Először is keverek egy lúgoldatot, ami nagy odafigyelést igényel: hajszálpontosan kell kimérni a lúgsó mennyiségét, mert ettől függ az elszappanosodás - magyarázta a fiatalasszony. - A lúgot a kecsketejben feloldom, s összevegyítem az olajokkal. Ehhez tökéletesen megfelel egy botmixer. Pár perc, és a kevercs pudinghoz hasonló állagot vesz fel. A nyers szappant formákba öntöm - e célra tökéletesen megfelel a gyerek homokozóformája.

Pataki Ágnes hozzátette: a megdermedt szappan már másnap szeletelhető, de a teljes összeéréshez egy hónap kell.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!