Egyéb

2010.10.11. 08:12

Kangoo Jamps: hatékony zsírégető és kíméli az ízületeket

Első pillantásra bohókásnak tűnhet a speciális cipő, úgyhogy a vidámságot már az megalapozza, amikor edzés előtt magára húzza az ember. A tréning ráadásul rendkívül hatékony. Naná, hogy a Kangoo Jampsről van szó!

Péter Gyöngyi

Ül az ember a landorhegyi művelődési központban és kíváncsian figyeli a készülődőket: vajon lábra tudnak-e állni, miután felvették a bakancsra is emlékeztető, labilisnak tűnő cipőket. A különleges lábbelit sokan inkább görkorcsolyához hasonlítják, a vázat tekintve talán nem is véletlenül, de a lényeg, az alja, természetesen egészen más, hiszen a talpon apró kerekek helyett rugalmas hajlított lemezek találhatóak.

- Ezek segítségével a cipő felfogja az ütést ahogy az ember lép, ugrik, így pedig ízületkímélő mozgást biztosít. Kortól és nemtől függetlenül bárkinek ajánlott - említette legfontosabb előnyeit Fekete Ildikó kangooedző, aki ápri-lis óta vezet tréningeket Zalaegerszegen, a nagykanizsai Ritmika Kangoo és Táncklub - Lenti melletti másik - kihelyezett tagozatán.


- Nem kell tőle félni, senki nem esik orra a cipőben, hiszen eleve úgy alakították ki, hogy erre ne legyen lehetőség - vette át a szót a dél-zalai város klubjának vezetője, Fallerné Márkus Lívia. - A Kangoo Jumpshez nem kell semmiféle előképzettség, sportmúlt, persze az nem hátrány, ha az edzésre érkezőt nem zavarja a zene...

Annak, aki volt már aerobik órán, ismerősek lesznek a koreográfia elemei, legfeljebb az első néhány alkalommal még a szokatlan lábbelire koncentrál leginkább. A teljesen kezdők is biztos, hogy alkalomról alkalomra jobban élvezik a foglalkozásokat, említették tapasztalataik alapján a szakemberek.

A cipőkben - melyeket természetesen rendszeresen mosnak, fertőtlenítenek - cserélhető betétek vannak, egy cipőméret így két-három lábméretet foglal magába. Speciális ruhaigénye nincs a kangoo edzéseknek, legfeljebb arra figyelmeztetik az érintetteket, hogy hosszú szárú, nedvszívó sportzoknit húzzanak, véletlenül se vastag, kötött fajtát.

- A Kangoo Jamps egyrészt annak köszönheti a népszerűségét, hogy rendkívül hatékony. Mivel minden izmot megmozgat, 20-30 százalékkal több zsírt éget el a sportoló, mint egy hagyományos, átlagos aerobik órán - mondta Lívia. - Emellett jó hatással van a szívre, a tüdőre, a keringési rendszerre is. Ugyanakkor azért is kedvelt mozgásforma, mert nem terheli a boka, a térd és a gerinc ízületeit, vagyis azok is nyugodtan gyakorolhatják, akiknek amúgy nem ajánlatos részt venni edzéseken. A kangoo-cipő tulajdonképpen rehabilitációs eszköznek indult. Külföldön hétköznapokon is sokan használják, akár sétához is felveszik.


Könnyedén megtanulta
Fekete Ildikónak aerobikedzői végzettsége van, a kangooval akkor ismerkedett meg, amikor álláshirdetésre jelentkezett Nagykanizsán. Újdonság volt számára is ez a mozgásforma, de  nagyon megtetszett  neki. Tartott ugyan  tőle, de könnyen megszokta  a különleges cipellőket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!