A főszezonon kívüli nyitvatartást támogatná a kormány

12 órája

Ennél lángost vagy hekket januárban a Balatonnál?

Forradalmi változás jöhet a balatoni turizmusban. A kormány a jövőben támogatni készül a magyar tenger körül működő éttermeket és vendéglátóhelyeket, hogy ne csak a nyári hónapokban, hanem ősszel és télen is nyitva lehessenek, legalább a hétvégéken.

Zaol.hu

A kormány is segít előmozdítani a balatoni szezonhosszabítást

Fotó: Pezzetta Umbero

A cél egyértelműen a balatoni turisztikai szezon meghosszabítása, s, hogy ez által növeljék a régió gazdasági eredményeit. A hírt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter jelentette be a magyar turizmus 2024-es rekordjairól Budapesten tartott keddi sajtótájékoztatón, amelyről a Világgazdaság számolt be.

nagy marton_LUS_9053
Nagy Márton miniszter a balatoni vendéglátóhelyek esetleges támogatásáról is beszélt
Forrás: ZH Archívum

A Balatonon 3,4 százalékkal nőtt idén a belföldi és 5,2 százalékkal a külföldi vendégéjszakák száma. Jól debütáltak és népszerűek az új hajók, a kormány gondolkodik az összes balatoni komp lecserélésén, amivel teljessé válhat a balatoni hajóflotta megújulása.

A balatoni szezon meghosszabítását a kormány is támogatja, de első lépésben a hétvégéken is nyitva tartó vendéglátóhelyekkel lehet eredményt elérni a miniszter szerint.

_IMG_5458
Cél, a balatoni vendéglátóhelyek egész éves nyitvatartása
Forrás: ZH Archívum

"Meg kell próbálni közösen kinyújtani a szezont, a kormány készül támogatni az erre vállalkozókat", fogalmazott a miniszter, aki hozzátette: az őszi-téli időszakban is vannak olyan hétvégék, amikor a turisták szívesen látogatnák a Balatont, ha lennének nyitva tartó éttermek és kávézók. A kormány tervei között szerepel, hogy anyagi támogatást nyújt azoknak a vállalkozásoknak, amelyek vállalják, hogy a főszezonon kívül is nyitva maradnak. Ezzel segíteni kívánják a helyi turizmus élénkítését, hiszen a Balaton régióban nemcsak a nyári hónapokban van lehetőség kikapcsolódásra.

Nagy Márton rámutatott: a SZÉP-kártyákon még százmilliárd forint parkol, bár a költés 3,2 százalékkal nőtt, a feltöltések is emelkedtek, és mivel sokan utaztak külföldre, egyelőre bőven maradt itthon elkölthető pénz. A hazai éttermeknél értékben 15 százalék, a forgalom volumenében pedig 5 százalék növekedés volt idén az adatok szerint.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában