2011.07.28. 15:40
Legújabb sláger a dióolajos sárgarépa saláta
A gépezet óriási torka apró morzsaként nyelte el a termetes káposztafejeket. Étvágyával alig lehetett bírni az iramot, alatta a nagy műanyag dézsa villámgyorsan megtelt a vékony szálra vágott káposztával.
– Mindjárt bekeverem fűszerekkel és ebből lesz a savanyított káposzta. Ezt egész évben keresik – magyarázza Renczésné Vajda Margit, akivel legutóbb a lapunk Falujárás nevű programján is találkoztunk Zalaszentivánon. A mosolygós asszony hosszú évek óta jellegzetes alakja az egerszegi piacnak, portékája fogalomnak számít a kulináris élvezeteket kereső vevők körében. Ő az, aki ízletesnél ízletesebb savanyúságokkal „édesíti meg” a finomságokat kedvelők életét. Zöldség és fantázia, ez a titka a félszázféle étket kínáló vállalkozásuknak, melynek alapjait 28 éve rakták le.
– Élelmezésvezetőként dolgoztam a vendéglátó vállalatnál, több konyhát láttunk el. Szerényebb volt a választék, gondoltam, színesítsük friss salátával az étlapot. Sok paradicsomunk termett a szőlőnkben, mert ott érik a legfinomabb – veti közbe –, és gondoltam, megcsinálom salátának. A főnököm jó szívvel fogadta az ötletet. Este leszedtük, hajnalban megcsináltam, nagy siker volt – idézi. Olyannyira, hogy ismételnie kellett. Aztán más zöldségek is terítékre kerültek, és a finomságok híre meg terjedt, egyre többen kérték, készítsen nekik is, a konyhák is állandó megrendelők lettek.
Közben megszületett Richárd – aki ma már a Renczés Kft.-t ügyvezeti –, akinek bölcsője szinte a savanyítóedények között ringott, és a gyes mellé bizony a kereset-kiegészítés is jól jött.
– Sok naspolyánk termett akkor, kosarakkal vittem a piacra, aztán gondoltam, kínálok a savanyúságokból is, amit egyre többen kerestek. Így kezdődött – meséli.
Azóta nincs megállás. A szentiváni családi ház mellett az üzemük az évek során 300 négyzetméteresre gyarapodott, már megfelel a legszigorúbb előírásoknak is, jelenleg kilenc embernek ad munkát.
– Nálunk a szezon ősztől tavaszig tart, mert a friss zöldségek megjelenésével a mi termékeinket kevésbé keresik. Évente sok tonna terményt dolgozunk fel, ehhez barátok, ismerősök a beszállítók, mert a legfontosabb a megbízhatóság, a minőség, a nyomon követhetőség, a vegyszermentesség. Nekünk is vannak földjeink, de a zöldségeknek ez a talaj nem kedvez, ezért a legtöbb terményt az ország másik feléből hozzuk. Mindig előre megbeszéljük a gazdákkal, mire lesz szükségünk, ismerem a körülményeket, látom, hol termelik az alapanyagunkat. Korábban többször a betakarításban is segítettünk – magyarázza.
Az elmúlt nehezebb éveket ők is megérezték, az emberek kevesebbet költöttek náluk is.
– A savanyúság nem alapvető élelmiszer, érthető, ha erről könnyebben lemondtak, vagy ha vesznek is, akkor csak kevesebbet. Az alapanyagok ára is kúszott felfelé, de a minőségből nem szabad engedni, mert könnyű elveszíteni a vevők bizalmát – mondja Renczésné, aki az évek során számtalan újdonsággal rukkolt elő, így ma már 55-féle savanyúságot kínálnak egerszegi, sárvári és lenti boltjukban. Legújabb sláger a dióolajos sárgarépa saláta, amit kevés újhagymával bolondít meg, ő most erre a legbüszkébb. Férje, Tibor a káposztával töltött chilipaprikát kedveli, míg Richárd a mexikói és a tavaszi salátát fogyasztja szívesen. A vevőik között nagyon népszerű a káposztával töltött uborka, illetve jalapeno paprika. Az ínyencek már készülhetnek a káposztával töltött idei apró zöld görögdinnyére is.
– Mi azokat a gyümölcsöket használjuk, amik a nyár végére már nem tudnak megnőni, beérni, a gazdák meg beszántanák. Kiváló alapanyag savanyúságnak, így nem is vész kárba, mindenki jól jár – említ egy fortélyt.
A portékáik népszerűségét jelzi, hogy ötleteit mások is gyorsan átveszik, mondhatni, ellopják. Bár szóba került, levédetni a recepteket nem nagyon lehetne, mert azt Renczésné is elismeri, két tökéletesen azonos saláta nem létezik. Nála sem, bár mindent aprólékosan kiporcióz, de élő anyaggal dolgozik, ami mindig változik, érik...
Kapcsolódó cikkünk:
Beindították a fejlődés motorját: falujárás Zalaszentivánon