2 órája
Újbormustra: nehéz dolguk volt a gazdáknak
Az újbormustra a gazdák életében fontos pillanat, ezért szombaton a Miklósfai Dr. Kotnyek István Kertbarát Kör a Mindenki Házába hirdetett versenyt. Az újbormustra mezőnyében a környék pincéiben érlelődő 32 nedűt vette górcső alá a szakértő zsűri, akik végül kizárólag a legjobbakat díjazták.
Az újbormustra jelentőségéről a szervező kertbarát kör elnöke, Németh József beszélt. Az évjáratról szólva elmondta: korán tavaszodott, majd a virágzás után rögtön peronoszpóra támadta a tőkéket. Viszont az időjárás a környékükön elég jól alakult. Először volt eső, aztán jött egy száraz és meleg időszak, de szerencsére hosszú ideig nem ingadozott a hőmérséklet.
Újbormustra: hűtött erjesztéssel a szebb borokért
– Ebből sejtettük, hogy korábban szüretelhetünk – mondta az elnök. – Lassan már elérünk addig, hogy szinte teljesen mindegy milyen időjárás lesz, a szőlő alkalmazkodik. Feltéve, ha az érési időszakban nincs sok csapadék. A magas hőmérséklet viszont kihatással lesz a borok minőségére, mert a szüret után is maradt a meleg. Aki megoldotta a hűtött erjesztést, az szebb borokat készíthet.
Eltűnt a borok illata...
A zsűriasztalnál is hasonló véleményeket fogalmaztak meg a szakértők. Az elnöki tisztséget Nink Károly látta el, aki maximálisan egyetértett a kertbarát kör elnökével. Szerinte a must hűtése nélkül nem lehetett "csodát" tenni. Szinte mindegyik addig kóstolt nedűn érezhető, hogy magas volt az erjedési hőmérséklet. Ekkor olyan anyagok képződnek, amik rossz irányba viszik a borokat. Az ízük ahogy ők mondják olyan vajassá válik, s eltűnik a jellegzetes illatuk.
Azért voltak kiemelkedő tételek
Az újbormustrán mindhárom legjobbnak választott tételt nagykanizsai termelők készítették. A fehérborok közül Czinki Ferenc Rajnai rizlingjét, a rozék versenyében a Cika Pince Pinot noir nedűjét, míg a vörösborok között Dani László Syrah újborát emelete ki a zsűri.