Gazdaság

2015.01.04. 10:30

Átalányadós lett a házi pálinkafőzés

A kormány körömszakadtáig védte a házi pálinkafőzés szabadságát, aminek bevezetése emlékezetes volt, ezt elveszteni több mint kellemetlen lett volna. Ugyanakkor ellenkezett a házi főzés adómentessége az uniós irányelvekkel.

Hajdu Péter

Azért, hogy az adómentes magánfőzés miatt elkerüljünk egy újabb uniós kötelezettségszegési eljárást, engedni kellett, méghozzá úgy, hogy a kecske is jóllakjon, és a káposzta is megmaradjon. Úgy tűnik, ez sikerült is a kormánynak, bár vannak, akik a pálinkafőzési szabadságharc bukását emlegették az adó bevezetésével. Ugyanis az adó bevezetését nem sikerült megúszni. Azonban megmaradt a magánfőzés joga. 2015-ben évente tehát 50 liter a magánfőzésben előállítható párlat mennyisége, az ehhez kapcsolódó kedvezmények pedig csak a gyümölcstermesztő magánszemélyekre vonatkoznak. Az eddigi adómentesség helyett idéntől évi 1000 forint átalányadót kell fizetni. A magánfőzésre beszedett adóbevételek a magánfőző lakhelye szerinti önkormányzathoz folynak be. Mint látszik, elhanyagolható az adótétel, viszont az EU felé igazolható, hogy már nem adómentes a házipálinka.

2015-től egységesen 150 millió forint a jövedéki biztosíték összege az alkoholtermék, a sör, a bor, a pezsgő és a köztes alkoholtermék esetén. 2015. január 1-jétől egy új termékkör, az alkoholos italok után is népegészségügyi termékadót kell fizetni, a pálinka és az adalékanyagot nem tartalmazó, legalább 7 fajta gyógynövény felhasználásával készült szeszes italok kivételével.

A legkevesebbet – literenként 20 forintot – az 5 térfogatszázaléknál kisebb alkoholtartalmú italok után kell majd fizetni, a legtöbbet a 45 térfogatszázaléknál nagyobb alkoholtartalmúaknál: literenként 900 forintot. Kikerülnek ugyanakkor a termékadó-köteles cukrozott termékek köréből azok, amelyek méztartalma legalább 20 százalék, cukortartalma ugyanakkor nem haladja meg a 40 százalékot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!