Bulvár-celeb

2024.01.22. 04:05

Ernyey Béla megmenthette volna Molnár Csilla életét?

Molnár Csilla Andrea a napokban lett volna 55 éves.

Forrás: Fortepan / Gábor Viktor

Fontos év volt 1985 a hazai szépségversenyek történetében, hiszen 50 év után először rendeztek hasonló megmérettetést hazánkban. Az erről készült dokumentumfilmet végül csak 1987-ben mutatták be, és egészen más lett a színezete, mint ahogyan azt az alkotók tervezték, hiszen a királynőnek választott alig 16 éves Molnár Csilla öngyilkossága alaposan átírta a forgatókönyvet. A Szépleányok című korrajznak is beillő alkotást nyugodtan nevezhetjük a rendszerváltás előtti időszak első és talán egyetlen igazi botrányfilmjének, amely lerántotta a leplet a férfiak uralta szépségipar piszkos üzelmeiről, melyek végül a gyönyörű kamaszlány halálához vezettek – írja a Ripost.

Ernyey azonnal Molnár Csillát látta a legszebbnek

A többszörösen díjnyertes dokumentumfilmben megszólal többek között Ernyey Béla is, aki akkoriban nemcsak nemzetközileg ismert színész, hanem a Playboy fotósa is volt, így felkérték, hogy vegyen részt a lányok zsűrizésében. De beszél Gáti László is, aki akkoriban a szépségverseny lebonyolításában és az üzleti hátterének megteremtésében volt érdekelt, mint a Magyar Média ügyvezető igazgatója. Szerinte éppen Ernyey volt az, aki először mondta ki, hogy ki az a néhány lány, akinek biztosan el kell jutnia a döntőbe. Sőt ezt maga a színész is megerősítette.

„Volt egy próba, és ezalatt kértek minket, hogy nézzük meg, mégis kik lehetnek azok, akik ez első ötbe vagy tízbe kerülhetnek, hiszen a zsűri feladata nem az, hogy később vitatkozzon, hogy ez a legszebb vagy az a legszebb, hanem hogy hozzon egy teljesen normális döntést az ország életében, hiszen ezt az országot most egy éven át kell képviselnie Miamiban vagy Máltán, ahol történnek ezek a versenyek. Szó nem volt arról, hogy valaki nyomott volna minket egy bizonyos irányba, hogy ez kell legyen a szép.

Megkérdezték, hogy én kit találok a legszebbnek, és én mondtam, hogy mindenképpen a Csillát...”

– kezdte a dokumentumfilmben Ernyey Béla aki a Szépleányok később forgatott szakaszában már egészen mást mondott. Ugyanakkor a szépségverseny már említett főszervezője azt állította, hogy éppen a színész volt az, aki Molnár Csilla irányába befolyásolta a többi zsűritagot, hogy a saját üzleti érdekeinek megfelelően alakítsa a végeredményt.

Ernyey mindenkit lehengerelt és meggyőzött

Gáti László így nyilatkozott: „A döntő napjára összehívtunk egy értekezletet. Ernyey Béla hat órakor mondta, hogy az első helyezettek között van egy Füstös Veronika, egy Molnár Csilla és egy Kruppa Judit, és fölvetette, hogy a zsűri mutasson bizonyos egységet, hogy ne derülhessen ki, hogy alkalmilag összeverbuvált, dilettáns személyek döntenek pénzösszegekről és a verseny győzteséről. Mindenki ígéretet tett arra, hogy nyolc pontnál kevesebbet nem ad ezeknek a lányoknak.”

Ekkor újra jött az Ernyey, akinek bizonyos előre kigondolt üzleti elképzelései lehettek, és mondta, hogy mind közül ő a legszebbnek Molnár Csillát tartja, és mivel ő a Playboy fotósa, így ért hozzá. Olyan dumát vett elő, amivel egyszerűen lehengerelte az ott lévő embereket

– állította akkor a Magyar Média igazgatója, akinek szavai ezen a ponton még összecsengtek a színész emlékezetével.

Egy ponton megváltozott a színész véleménye

Mindezek fényében valóban különös Ernyey Béla a filmben elhangzó későbbi nyilatkozata, amit minden bizonnyal azután vettek föl, hogy az általa favorizált Molnár Csilla öngyilkos lett. Ekkor ugyanis már azt állította, hogy ő nem a fonyódi tini fejére szerette volna tenni a koronát.

Forrás: Fortepan / Gábor Viktor

„Hogy mi lett volna, ha…? Ez egy teoretikus vita. Hogy mi lett volna, ha az a lány nyeri meg a versenyt, aki tényleg a legszebb volt?

Szerintem a Kalmár Zita messze el kellett volna, hogy vigye!”

– említett egy korábban még el nem hangzó nevet a mezőnyből Ernyey, aki ezután azt állította, hogy ő nyomás hatására nem erre a lányra voksolt a döntőben.

„Ez egy irtó érdekes dolog, ugyanis nekünk odasúgták, hogy az a lány nem lehet… Nézett rám a Fodros (Fodros István a Magyar Média akkori főszerkesztője), amikor én tíz pontot adtam. Kérdeztem is, hogy én most azért vagyok-e ott, azokat a dolgokat pontozzam, ami nektek előnyös, vagy azért, hogy megválasszuk Magyarország szépét?” – idézte fel a döntőn történteket a színész, aki hozzátette, hogy az a bizonyos Kalmár Zita végül nem írta alá a neki is felkínált kizárólagos reklámszerződést, ezért kiesett az üzletemberek piksziséből, és ezért kérték tőle, hogy pontozza le a szerinte legalkalmasabb jelöltet.

Kalmár Zita talán jobban viselte volna a nyomást

Tagadhatatlan, hogy Ernyey szavaiban feszül némi ellentmondás. Hogy miért mond mást a dokumentumfilm elején és a végén? Erre a kérdésre feltehetően már sosem kapunk választ, és a tragikus végkifejlet szempontjából gyakorlatilag már akkor is mindegy volt. Molnár Csilla lett az, akit mindössze 16 évesen megkoronáztak és aki végül a ránehezedő magánéleti gondok és megaláztatás hatására eldobta az életét.

 Talán ha Ernyey Béla nem őt favorizálja, vagy valóban azt a Kalmár Zitát hozzák ki győztesnek, akit később ő maga a legalkalmasabbnak nevezett, Csilla még ma is élne, és 2024. január 20-án boldogan, családja és barátai társaságában ünnepelné 55 születésnapját. 

De az a lány megmaradt örökre kamasznak, hiszen 1986. július 10-én halálos adag gyógyszert vett be és véget ért az élete.

A dokumentumfilmet ide kattintva lehet megnézni.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!