Háromnapos program

2 órája

Ma kezdődik a Nemzeti Vágta Szilvásváradon

A vasárnapig tartó eseményen 15 előfutamban 60 magyarországi és külhoni település felnőtt lovasa versenyezhet a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban a leggyorsabbnak járó elismerésért.

A Nemzeti Lovas Díszegység és a Honvéd Huszár Díszegység bemutatója a 16. Nemzeti Vágtán a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban 2023. szeptember 30-án

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

Ma kezdődik az idén háromnapossá bővült 17. Nemzeti Vágta. A vasárnapig tartó eseményen 15 előfutamban 60 magyarországi és külhoni település felnőtt lovasa versenyezhet a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban a leggyorsabbnak járó elismerésért. A Nemzeti Vágta rendezvényei, amelyeknek az idén is Szilvásvárad ad otthont, a nulladik nappal indulnak, majd a következő két napon lesznek a döntők.

Pénteken a Nemzetközi Rendőr Lovasversenyen tíz ország lovas rendőrei mérik össze tudásukat. Csehország, Lengyelország, Németország, Olaszország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország, valamint Magyarország lovas díszegységeinek és készenléti rendőrségeinek csapata versenyez egymással ügyességi versenyeken.

A Nemzeti Vágtán hatvan település képviselteti magát. 

A megmérettetésen Erdélyből, a Vajdaságból, a Muravidékről, a Felvidékről érkezők is részt vesznek. A versenyzők nem egyénileg, hanem településenként indulnak. A nemzetközi futamokon kizárólag ötévesnél idősebb, magyar tenyésztésű lipicai lovakkal lehet rajthoz állni. A távot az előző évekhez képest egy körrel lerövidítették a középdöntőben és a döntőben. A Nemzeti Vágtán az előfutamban négy és fél kört teljesítenek a lovasok. A hatvan csapatból tizenhatan vesznek részt a vasárnap délelőtti középfutamokban, majd négyen a délutáni döntőben.

A 18 év alattiak az idén már két korosztályban indulhatnak: a 10 és 13 év közöttiek a Huszárgyerek Vágtán, a 14-17 évesek pedig a Kishuszár Vágtán mérhetik össze tudásukat. Előbbin 16, utóbbin 24 fiatal versenyez.

Szombaton előfutamokat, kocsitoló versenyt és méneshajtást láthatnak az érdeklődők, valamint fellépnek a Győri Ördöglovasok.

Vasárnap a nemzetközi résztvevők a hagyományos Nemzetközi Futamban is összemérik erejüket, amely így idén a Nemzetközi Lovas Díszegységek futama lesz az Angol Királyi Testőrség és a Bahreini Királyság csatlakozásával.

A zárónapon a 200 gyermek oktatását végző lovasiskola, a HaZám Egyesület gyermeklovasai tartanak bemutatót, jelen lesz a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület 30 tagja is, emellett 1848-49-es csatajelenet, puszta ötös, csikósbemutató, történelmi lovasfelvonulás és méneshajtás is várja az érdeklődőket.

A Nemzeti Vágta idén a 13 aradi vértanú emlékének állít emléket, aminek különös jelentőséget ad az, hogy a verseny zárónapja október 6-ra, az aradi vértanúk emléknapjára, a nemzeti gyásznapra esik.

Közép-Kelet-Európa legnagyobb amatőr lovas versenyének valamennyi hétvégi futama és programja élőben követhető az m4sport.hu-n és a mediaklikk.hu oldalon. A döntő futamokat vasárnap 15 órától élőben közvetíti a Duna tévécsatorna is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában