Te is lehetsz sellő

2019.02.04. 14:00

Bemutatjuk a nagykanizsai hableányt!

Többé már nem álom, minden kislányból lehet hableány. A nagykanizsai Ribarics Lívia pél­dául a fővárosban talált rá a sellőúszás oktatására, melynek következtében eddig ismeretlen helyeken jelentkezhet az izomláz.

Benedek Bálint

Ribarics Lívia amúgy gyerekeket is tanít úszni Fotók: ZH Archívum

Az amerikai énekesnő, Madonna „Like a Prayer” című, negyedik stúdióalbuma 1989. március 21-én jelent meg. A harminc esztendővel ezelőtti korongon található „Cherish”, vagyis Kedvel című dalhoz készült fekete-fehér videóklipben sellőnek öltözött férfiak lubickolnak.

Mint oly sok különös mozgásforma és sport, az úgynevezett sellőúszás is a tengerentúlról indult, ám az ebből kialakult sportág viszonylag még ott is gyerekcipőben jár. Ennek ellenére az amerikai tinédzserek mellett a színes uszonyokkal csábító úszásformára Ausztráliában, a kelet-ázsiai országokban, valamint Németországban is rátaláltak. Sőt, itthon is megjelentek az első tanfolyamok, jellemzően a fővárosban.

Ribarics Lívia amúgy gyerekeket is tanít úszni Fotók: ZH Archívum

A nagykanizsai Ribarics Lívia egy ideje szintén sellőként merül alá, ha az uszodában időzik.

A fiatal lány a Dr. Mező Ferenc Gimnáziumban tett érettségit követően fitnesz-wellness instruktor szakon tanult tovább Budapesten. Elhelyezkedni azonban sajnos már nem tudott ezzel a végzettséggel, mivel egy sportbalesetben megsérült a térde. Ezután az ELTE csecsemő- és kisgyermeknevelő szakát választotta, ahol az idén diplomázik. Közben rátalált a végtagjait kímélő, ám sok örömet jelentő baba­úszásra. Több helyen tartott órákat, ám a sellőúszás oktatásának a medencék kialakítása miatt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika uszodáját találta a legmegfelelőbbnek.

Nem mindennapi látvány a medencében

– A gyerekek a sellőúszás tanulásakor nemcsak úszás­oktatást kapnak, hanem egy egyedi élményt is – mondta Lívia. – Minden órán újabb kihívásokkal találkoznak, ez­által megismerhetik saját határaikat és fejleszthetik önmagukat. A hagyományos úszásoktatás mellett meg­tanulják az uszony használatát, és szebbnél szebb ruhákba öltözhetnek. A sellőúszás kitűnően fejleszti az állóképességet, erősíti az immunrendszert. Szinte az összes izmot fejleszti: kifejezetten a törzs- és hátizmokat, és ne felejtkezzünk el a párhuzamos mozgásokról sem. A delfin­úszás megtanulásához a saját testtudat ismerete nagyon fontos, kizárólag vízbiztos emberek sajátíthatják el, a gyermekek esetében öt év felettieknek ajánlható.

A fiatal lány hozzátette: aki kipróbálja, a mozgás közben eddig ismeretlen élményekkel szembesül, hiszen a lábaknak egyszerre kell mozogniuk. Ettől pedig eddig nem tapasztalt helyeken jelenhet meg az izomláz.

– A mozgásforma nemcsak új, de egészen extrém is, ezért nagy kitartásra készteti a művelőjét – folytatta. – A tinédzser lányokat valósággal lenyűgözik a csillogó dresszek, hiszen ettől egészen különlegesnek érezhetik magukat. Szinte minden kislány arról álmodozik, hogy egyszer hableány lesz, mostanra ez való­sággá vált.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!