Tajcsi edzőtábor

2023.08.02. 13:00

A test egészségére is koncentrál a harcművészet

Különleges miliőben, kortárs festmények között, a kendlimajori Ludvig művészeti galériában tartja nyári tajcsi edzőtáborát a gödöllői Tarján Krisztián tajcsiinstruktor.

Benedek Bálint

A testet és a lelket is átmozgató, megújító harcművészetet tanulhattak a kendlimajori tábor résztvevői

Fotó: Gergely Szilárd

A foglalkozások szigorú menetrend alapján zajlanak egészen a hét végig, ezeken 19 fő vesz részt. A házigazda Ludvig házaspár nyitott az újdonságokra, így örömmel fogadták a gödöllői Tai Chi iskola megkeresését.

Vezetőjük, Tarján Krisztián húsz éve tanulja a harcművészeteket, néhány éve a belső erős stílusok felé vezetett az útja.

- A „Yi Tai Chi” stílusunk alapja a figyelem, azaz „Yi” használatára épülő belső erő, melyet a tudatos jelenlét alkalmazásával hívhatunk elő - fogalmazott. - A kínai klasszikusok úgy tartják, hogy ahol jelen van a „Yi”, vagyis a figyelem, ott megjelenik a „Chi” az energia és ahol utóbbi áramlik, ott megszületik és kifejeződik a „Jin”, tehát az erő. Egészségmegőrző rendszerként ismerik, bár nemcsak ezt a területét használják, hanem harcművészetként tekintenek rá.

Tarján Krisztián hozzátette: az egyik oktatójuk több szállal is kötődik a művésztelephez, ezért választották ezt a környezetet, mely a stílusuk kiteljesítésében nagy jelentőséggel bír.

- Már a legelső alkalommal  elkezdjük fejleszteni a tanulókkal a figyelemhasználat alapjait, melynek segítségével az idő előrehaladtával fizikailag és mentálisan is egyre kiegyensúlyozottabbá, stabilabbá, valamint koncentráltabbá válnak - mondta. - Sokan úgy kezdik el, hogy egészséges mozgásformát tanulnának, s időközben rájönnek, hogy jó helyen vannak. A gyakorlatok a gerinc kiegyenesítésével indulnak, kevesebb külső erővel "rakjuk össze" a testet. Megtanuljuk használni a csípőízületet, ezzel megszűnnek a térd-, illetve gerincfájdalmak, ez már az egészséges tudatot erősítik. Ha lazák az ízületek, az izmok, megnyúlnak a szalagok, az a vérkeringésnek is használ és jobb lesz a közérzet. Ha a tajcsi alapelveit betartjuk, jól gyakorlunk, akkor egészséges testünk lehet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!