2023.08.04. 17:30
A vonyarcvashegyi party harcsali nyerte a „jóárasított” kategóriát
Kihirdették Az év strandételeit. A Balatoni Kör immáron kilencedik alkalommal megszervezett versenyén van zalai kategóriagyőztes is.
Az év strandétele idén a balatonalmádi balatoni nyelves lett, amely egy spenótos krémsajttal, paradicsommal, bazsalikommal és bakonyi füstölt marhanyelvvel készített házi lepény
Fotó: Heim Alexandra
Az év strandétele idén a balatoni nyelves Balatonalmádiból (Terasz étterem), a legjobb bisztróétel a balatonboglári Gianpieros különleges hideg tökfőzeléke, az év felfedezettje a pofás fogas pil-pil lángos Balatonmárián (Lángos world büfé), a vegán különdíjat az alsóörsi zeller ravioli nyerte (Fogas bisztró), az először meghirdetett „jóárasított” kategóriában pedig a vonyarcvashegyi party harcsali (Party hangulatbüfé) diadalmaskodott.
Utóbbi egy túróscsuszás harcsapaprikás, amelyet palacsintában tálalnak, így téve balatonivá a hortobágyi palacsintát. Az ezért fizetendő összeg pedig igazán pénztárcabarát: két felnőtt kevesebb mint ötezer forintból jóllakhat.
Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája kiemelte: ez a viadal a hazai strandgasztronómia egyetlen szakmai megmérettetése, amely a retró kínálat megújításával jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a műfaj izgalmasan fejlődjön, előrelépjen.
– A balatoni beach food-trend képviseli legmarkánsabban itthon a régiós alapanyagokat és szemléletet, ugyanakkor a globális street food-receptek balatonivá tételével európai összehasonlításban is értékteremtő műhelymunka indult – fogalmazott a szakember. – Mégis leginkább az értékelődik fel, hogy a fine diningnál elérhetőbb áron, szélesebb közönséghez eljutva, és persze sokkal lazábban kínál a műfaj különleges gasztronómiai élményeket.
Kardos Gábor hozzátette: a vega és vegán trend a tavalyinál is markánsabban jelentkezett, mivel a nevezett ételek fele ezt a kategóriát erősítette, számos kreatív példát mutatva arra, miért érdemes színesíteni a sok helyen még mindig a rántott sajtra, illetve gombára korlátozódó kínálatot.
– A balatoni strandgasztronómia fejlődését és a beach food-trend kreativitását az idén különösen nehéz gazdasági környezet és a hazai médiában a Balatont a külföldi tengerpartokkal példátlanul negatívan összehasonlító cikkek tucatjai sem törhették meg. Akik a Balaton szerelmeseiként hűek maradnak kedvenc hazai tavunkhoz s vendéglátósként idén jelentős áldozatokat hoznak, azok bizonyítják, miért érdemes a lehető legjobbat nyújtani és a nehezebb körülmények között is különleges ételeket kínálni, akár 2-3000 forintért – összegzett Kardos Gábor.