Rekordnevezés az Év strandétele versenyen

2024.07.27. 08:00

A balatoni gasztrocsatában idén is különleges fogásokat vonultattak fel a nevezők

Negyven különleges balatoni ételt kóstolt a Balatoni Kör szakmai előzsűrije az elmúlt napokban, majd kiválasztotta a tíz döntőst, aki bekerült az Év strandétele verseny fináléjába.

Péter B. Árpád

A balatoni strandételek látványosan fejlődtek az elmúlt évtizedben

Fotó: Heim Alexandra

Idén újabb rekordot döntött a Balatoni Kör által szervezett Év strandétele verseny, amelyre ezúttal 40 ételt neveztek a balatoni vendéglátósok.

Kardos Gábor, a tó körüli gasztroviadal ötletgazdája azt mondta: bár a vendéglátásban országszerte egyre nagyobb kihívásokkal kell szembenézni, Európa első és máig egyetlen strandételversenye bizonyítja, szép számmal vannak olyanok, akik az élesedő versenyben még nagyobb kreativitással igyekeznek kitűnni.

– A rendkívül erős mezőnyből így még nehezebb volt kiválasztani, kik jussanak a döntőbe. Idén kivételesen tíz finálés hely lesz, a kategóriák győzteseit pedig július 30-án egy séfekből és gasztro újságírókból álló zsűri választja ki, miután újrakóstolja az ételkülönlegességeket – mondta Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája.

A fináléba két alsóörsi, illetve egy-egy balatonboglári, siófoki, balatonszemesi, balatonlellei, balatonmáriai, zamárdi és badacsonyörsi étterem s büfé mellett bejutott a gyenesdiási Mónisüti cukrászda, amely a Balatoni rizlinges „almafröccs” névre hallgató különlegességgel nevezett a rangos viadalra.

A Vízikutyától a Balatoni nyelvesig. Az idei győztest július végén választják meg
Fotó: Heim Alexandra

A döntős ételsorban egyedi gasztrokreációk is felfedezhetők. Ilyen például a harcsa hortobágyi rántott kovászos uborkával és gyerekkorunk tejbedarájával, a pisztáciapesztós lángos vagy éppen a tokatsu szendvics és tarhonyapuding.

Az eredményhirdetést július 31-én tartják, amelyen a fődíj mellett a büfé vagy bisztró kategória legjobbjának, az év jóárasított strandételének, vegetáriánus vagy vegán fogásának, illetve stranddesszertjének készítőjét ismerik el.

Idén immár tizedszer hirdette meg a Balatoni Kör a gasztrocsatát, amelynek köszönhetően az utóbbi évtizedben jelentősen bővült, illetve izgalmasabbá, egészségesebbé és kreatívabbá vált a tópart kínálata. Korábban olyan kreációk nyertek, mint a Vízikutya, a Pulled ponty, a Gofcsi, a Balatoni nyelves, illetve a koviubi leves.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!