Miénk itt a tér

2024.08.27. 12:30

Augusztus 29-e a magyar fotográfia napja – a jeles nap alkalmából a Zalai Hírlap fotóriportereinek felvételeiből válogattunk galériánkba

2003 óta augusztus 29-én ünnepeljük a magyar fotográfia napját. Ezen a napon, 1840-ben Magyarországon, nyilvános eseményen először készült fénykép, vagyis dagerrotípia.

Nagy Betti

Szakony Attila fotója

A Magyar Tudós Társaság tizenegyedik nagygyűlésén Vállas Antal rendes tag a nemzeti kaszinó Duna felé fekvő termeiben egybegyűlt társaságnak két, olajozás és égetés nélkül, általa készült Daguerre-féle fényképet mutatott be. A Dunáról és a várról készített két képet. A dagerrotípia lényege, hogy fénysugarak segítségével maradandó képet alkotnak egy ezüstözött rézlemezre, amelyet megvilágítás előtt fényérzékennyé tettek.

Vállas Antal 1809. május 18-án Pesten született, magyar mérnök, matematikus, egyetemi tanár, az MTA tagja. 1848. június 18-án báró Eötvös József vallás- és közoktatási miniszter kinevezte a pesti egyetemre a mennyiségtan rendes tanárának. Az egyetemi tanárságot azonban csak 1850. március végéig viselhette. Miután megfosztották egyetemi tanári állásától, 1851 őszén végleg elhagyta Magyarországot. New Orleansban halt meg 1869. július 20-án. (forrás: Wikipédia)

Régen egy-egy családi fotó elkészítése bizony sok pénzbe került, ezért nagy becsben is tartották ezeket a műtermekben készített felvételeket. Később, amikor már elérhető lett a fényképezőgép megvásárlása, a családok fotóalbumokba összegyűjtve vigyáztak a gép által megörökített pillanatokra. Persze a fénykép elkészítése a technika fejlődésével egyre egyszerűbbé, és lassan mindenki számára elérhetővé vált. Megjelent a digitális fényképezőgép és a ma már mindenki zsebében készen álló mobiltelefon, mellyel rögzíthető minden azonnali emlék…

A Zalai Hírlap fotóriportereinek – Katona Tibor, Pezzetta Umberto és Szakony Attila – képeiből válogattunk felvételeket e jeles nap kapcsán. Most nem sajtófotókat lapozhatunk végig a galériában, hanem a szerzők csodálatos természetfotóit és zsánerképeit. Persze ez egy szubjektív válogatás, de úgy érzem, ezeket mindenkinek látnia kell.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!