Jó kis meccs volt a Körmenddel...

2024.09.13. 20:54

Parázs hangulatú derbi után a bronzért játszhat a Göcsej-kupán a ZTE KK

Pénteken vette kezdetét az 55. Nemzetközi Kosárlabda Göcsej-kupa kétnapos sorozata, melynek nyitónapján két mérkőzést rendeztek, és ekkor adták át hagyományosan a Zala legjobb utánpótlás korú kosarasainak is a díjakat.

Kerkai Attila

Billy Garrett (fehérben), a ZTE KK egyik nyári új szerzeménye teszi fel a labdát kosárra Rudy Williams mellett, akinek a neve sokszor elhangzott péntek este...

Fotó: Pezzetta Umberto

Két nap, négy mérkőzés szerepel az 55. Göcsej-kupa "étlapján", melyből kettőt pénteken rendeztek. Ahogy beszámoltunk róla, a nagy hagyományokkal rendelkező viadal kezdetére a Zalakerámia  Sport- és Rendezvénycsarnok teljesen fejújított játéktere is elkészült, így talán ez az idei viadal a korábbiaknál is ünnepibb hangulatban kezdődhetett. 

A pénteki nyitómérkőzést a magyar élvonalba visszajutott PVSK-VEOLIA együttese játszotta a szlovén élvonalban szereplő Therme Olimiával. A hazai kispadokról (no meg korábban játékosként is) jól ismert Szrecsko Szekulovics vezette pécsiek az első negyed után, némileg meglepő módon, nagyon elléptek, és tulajdonképpen már az első félidőben eldöntötték a találkozót. Noha azt írtuk, hogy meglepő módon, de mindez csak annak szólt, hogy a szlovén kosárlabdát azért magasabban jegyzik a miénknél, de nem ez számított. A PVSK teljesen megérdemelten nyert, és jutott be elsőként a szombat esti döntőbe. 

PVSK-VEOLIA - Therme Olimia  110-76 (26-19, 33-17, 31-25, 20-15)

PVSK: Micovic 13/3, Plézer , Archibald 29/6, Antóni 7/3, Mokánszki 14/12. Csere: Payton 8, Frank Á. 9/9, Merki 4, Molnár M. 10/3, , Radó 14/3, Harka, Németh A. 2. 

A Therme Olimia legjobb dobói: Stoimenov 17/3, Struger 11, Pajk 10/3. 

Mielőtt következett volna a péntek "slágermeccse" a Zalakerámia ZTE KK és az Egis Körmend között, megtartották a torna hivatalos megnyitóját. A rendező Zala Vármegyei Kosárlabda Szövetség elnöke, Szücs József köszöntötte a csapatokat, a nézőket és a meghívottakat, s nyitotta meg hivatalosan is a tornát. 

Hagyományosan ekkor adják át a Zala két legjobb utánpótlás játékosának választott ifjú kosarasoknak is a díjakat. A fiúknál a Zsíros Tibor-díjat a Zalakerámia ZTE KK tehetsége, Péter Levente érdemelte ki, akinek Bali Zoltán, Zalaegerszeg alpolgármestere adta át az elismerést. A  lányok számára alapított dr. Katona György-díjat Szabó Herta, a Kanizsai Vadmacskák SE  játékosa kapta. Őt a díjalapító, névadó dr. Katona György  köszöntötte.    

Zalakerámia ZTE KK - Egis Körmend 85-89 (22-28, 24-20, 20-10, 19-31)

ZTE KK: Garrett 14/3, Takács Milán  5/3, Keller I. 10/3, Bigelow 17/9, Tóth Á. 12. Csere: Brown14/12, Takács Martin 2, Szalay 9/3, Sitku 2. Vezetőedző: Matthias Zollner. 

Körmend: Williams 26/6, Kountz 28/3, Ferencz  6/6, Kiss B. 15/9, Vukcovi  9. Csere: Gáspár, Piripas 2, Doktor 2. Vezetőedző: Forry Gábor. 

Kipontozódott: Bigelow (40.), Garrett (40.), illetve Pipiras (35.). 

A  pénteki második mérkőzésre szépen megteltek a Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnok lelátói, hiszen 1500  néző - vagy még több is később - foglalt helyet a csarnokban. Az érdeklődés pedig érthető volt, hiszen egerszegi részről a hazai publikum most először találkozhatott az új csapattal. Körmendi oldalról is szép számmal érkeztek, s hogy a hangulat fokozódjon, arról a vasiak játékosa, Rudy Williams gondoskodott. Már a találkozó elején kimutatott az egerszegi kemény magnak. Ezt azért nem kellett volna...  Az egerszegi nézők "válasza" sem maradt el,  Forray Gábor, a Körmend edzője magához is hívta játékosát, hogy elmagyarázza, miért nem jó ez. Williams innentől a hazai nézők célkeresztjében állt, de ezen nem kell csodálkozni... A Körmend vezetett 28-22-re az első negyed után, viszont a hiányzókról nem szóltunk. Vasi oldalon is voltak, hogy mást ne említsünk, Durázi Krisztofer, a ZTE KK-nál pedig Aaron Jones begipszelt keze mindent elárult. A magasember kezében az inak sérültek,  úgy tudjuk, egyelőre két hét lesz a pihentetés. Nem jó hír, az biztos. Maga a  játék viszont az előszezonhoz képest egészen pörgősre sikerült, a ZTE KK 38-38-nál utolérte a Körmendet, de a nagyszünetben a vasiak vezettek (46-48). 

Mindkét oldalon az volt a kérdés, hogy az addigi kulcsjátékosokat miként tudják megfékezni. Körmendi oldalon Kountz és Williams összesen 30 pontot szereztek az első félidőben. A  zalaiaknál jobban eloszlottak a kosarak, de  azért Garrett és Bigelow játéka meghatározónak tűnt. Látványos megoldásokat láthattak a nézők, a mérkőzés tényleg jó szórakozást nyújtott, a ZTE KK 58-58-nál utolérte ismét ellenfelét, majd Garrett és Brown hármasaival már vezetett (64-58). A ZTE KK tíz ponttal nyerte meg a harmadik negyedet és vezetett (66-58), ráadásul valamivel hosszabbnak is tűnt ezen a napon a kispadja. Viszont ez szintén éles meccs volt a vasiak részéről, jött is az a két tripla - plusz Ferenczé... - ami után  megint teljesen nyílt lett minden (68-66). Érződött, hogy mindkét csapat nagyon akart bizonyítani a saját közönségének. Daylen Kountz tarthatatlan volt a vasiaknál, a légiós szinte egymaga tartotta a frontot, de annyira, hogy újból hatpontos vezetéshez juttatta csapatát (70-76). Ekkor már az idő is fogytán volt, ám a ZTE KK visszajött (82-82), de a végén egy eladott labda után a Körmend már nem engedte ki a kezéből a győzelmet.

Szombaton 16.00 órától rendezik a Zalakerámia ZTE KK - Therme Olimia bronzmérkőzést, majd 18.00 órától következik az Egis Körmend - PVSK-Veolia döntő.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában