Tizenkét zalaegerszegi vendéglátó csatlakozott

2024.08.12. 18:00

Terek, utcák, házak, éttermek, étkek egy képes könyvben

Tájak és ízek - Zalaegerszeg címmel jelent meg az a képes album, amely ötvözi a zalaegerszegi turisztikai látnivalókat a göcseji ételekkel és a város vendéglátóhelyeinek kínálatával.

Arany Horváth Zsuzsa

Mészáros T. László fotográfus és Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármesteres a kötetbemutatón a Göcsej Palatinus Étteremben

Fotó: Pezzetta Umberto

A könyvhöz, mely Mészáros T. László fotográfus alkotása, 12 zalaegerszegi vendéglátó csatlakozott, így az olvasó nemcsak a négy évszakot tematikus vezérelvként használó fotógyűjteményben gyönyörködhet, de jellegzetes zalai ételeket, valamint a zalaegerszegi éttermek specialitását is láthatja fényképeken. 

A kötet városismereti és turisztikai jelentőségét Balaicz Zoltán polgármester méltatta a kiadvány augusztus 12-én, hétfőn délelőtt a Göcsej-Palatinus Étteremben zajlott bemutatóján. A város vezetője elmondta, az önkormányzat azon határozott elképzelése valósult meg az elmúlt tíz esztendőben, amely sokféle tematikájú kiadványok sorával mutatja be a várost nemcsak az idelátogatóknak, hanem az itt élőknek is. Zalaegerszeg imázsát javítják, tágítják a szóban forgó könyvek, melyek mellé most felcsatlakozott az igényes kivitelű Tájak és ízek- Zalaegerszeg címet viselő is. Balaicz Zoltán kiemelte az éttermek, vendéglők nagy szerepét a megyeszékhely arculatának formálásában, valamint a vendégmarasztalásában. A bemutatón a házigazda étterem vezetője, Pálfi László vett részt, aki már 52 éve dolgozik a vendéglátásban. Jelen volt a mindenki által ismert Kustán Zoltán alapította Kiskondás Étterem képviseletében Csabai-Kustán Tímea. Előbbi az egerszegi palacsintával és a göcseji csirkemellel, utóbbi vendéglő pedig a magyaros szűzérmékkel és a gyümölccsel tálalt házi rétessel szerepel a reprezentatív kötetben.

Mészáros T. László elmondta, az egységes stílus kedvéért minden fotót ő készített,  a recepteket pedig külön, kiemelhető lapokon adja közre, hogy a háziasszonyoknak ne kelljen a nagyalakú kötetet a konyhaasztalon tartani, ha el akarják készíteni az ételeket. 

Balaicz Zoltán elismerően szólt arról, hogy a város nemrégiben megújult épületei, terei, utcái is helyet kaptak a kiadványban, Mészáros T. László pedig hozzátette, a város fejlődése mellett a könyvkiadás, a nyomdai és fotótechnika fejlődése eredményezte a tetszetős megjelenést. A fotográfus hasonló jellegű képes kiadványt tervez a közeljövőben Zaláról és Magyarországról. 

A Tájak és ízek kötethez a Zalaegerszegi Tourinform Irodában lehet hozzájutni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!