Hullanak a falevelek, van munka városszerte

2 órája

Lombgyűjtés: a leghosszabb és a legmacerásabb a Platán soron

A sárgától a bordón és a barnán át mindenféle őszi színárnyalatban pompáznak Zalaegerszegen a fák. Levélzetük jó része még fenn van, de már hullatják levélszőnyeggel borítva a járdákat, utakat, zöldfelületeket. Megkezdődött a lombgyűjtés, amely városszerte ad – például a Platán soron – végeláthatatlannak tűnő munkát a Városgazdálkodási Kft. szakembereinek.

Antal Lívia

Levelekkel tömött big-bag zsákok a Platán soron, ahol a lombgyűjtés az új levélrügyek megjelenéséig tart

Fotó: Antal Lívia

A Platán sorra a 1960-as években telepítették a platánfákat, amelyek azóta hatalmasra nőttek. A város egyik, hanem a legszebb utcája ez, amelyet a platánfák koronájukkal vesznek körbe, késő őszig árnyékot biztosítva a járdák felett is. Levele is van bőven a platánnak, a lombgyűjtés ezért folyik itt nagy erőkkel.

lombgyűjtés
A platánfákat az 1960-as évek elején telepítették, akkoriban ilyen kicsik voltak. Jó néhány évig még nem adott nagy feladatot a lombgyűjtés
Fotó: Régi Zalaegerszeg

Lombgyűjtés: októbertől tavaszig kitart a Platán soron

A lehulló lombozat mennyiségét nagyon nehéz lenne meghatározni, viszont a lombgyűjtés idejét igen, amely októbertől januárig tart. De még akkor sem hagyják abba, mert amíg ki nem hajt az új lombozat tavasszal, addig a platánfák folyamatosan dobják le leveleiket. Valóban hatalmas feladat, amelynek pozitív hozadéka is van, mert a fűnyírás ilyenkorra már háttérbe szorul, így egész évben tudnak munkát adni dolgozóiknak, mondta el érdeklődésünkre Csécs Krisztina, a Városgazdálkodási Kft. parkfenntartási ágazatvezetője.

A lakosság is besegít a lombgyűjtésbe

- Több társasházzal állunk szerződésben, amelyeknek ingyen biztosítjuk a többször felhasználható fehér big-bag zsákot. Azon társasházak is kérhetnek ilyen zsákokat, amelyekkel nincsen szerződésünk, de már díj ellenében. Környezetvédelmi okokból nejlonzsákot régóta nem használunk, ezért tartjuk jobbnak, ha a lakosság, ahogy sok helyen teszi, halmokba szedi össze a leveleket. Ezúton is köszönjük a segítségüket - tette hozzá az ágazatvezető. 

Egy kis múltidéző a Régi Zalaegerszeg Facebook-oldal segítségével, az akkor még Lenin úton elültetett kicsi platánfákról közzétett fotóra való reagálásokból. Egy a Gasparich úton lakó hölgy ezt írta: „1963-ban, amikor az egész hadosztály ideköltözött Békéscsabáról, akkor ültették a platánfákat.” Egy úr, aki sorkatona volt az akkori Petőfi-laktanyában, a következőket írta: „Csepel 344 tgk volánjánál ülve elhajtottam arra is, 1980-81 évek idején, és már volt arra árnyék is. 

Idén a platánfák kéreghullása is adott feladatot

Ilyen nagymértékű kéreghullás, amely idén volt, nem minden évben szokott előfordulni. A tavaszi esőzéseknek volt köszönhető. A fák felszívták a sok nedvességet, ami miatt kinőtték kérgüket, és kisebb-nagyobb darabokban váltak meg tőle. A kéreghullás mindazonáltal természetes folyamat, amely a platánfák megújulását segíti, emelte ki az ágazatvezető. 

A platán folyamatosan, míg más fafajok egyszerre válnak meg lombozatuktól

A Platán sor mellett például a Landorhegyi úton, a Bíró Márton utcában is vannak platánfák. A lombgyűjtés a Platán soron a legmacerásabb, de városszerte van teendő, hiszen a többi fa is ontja leveleit. Valamelyik előbb, valamelyik később, attól függően, mennyire érzékenyek a hidegre. A hársfák várhatóan két hét múlva válnak meg levélzetüktől. A diófáknak hidegebb kell, de azok is szinte egyszerre dobják le levelüket, ezért egy vagy maximum két alkalom elég az összeszedésükre. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!