Több évtizedes problémát orvosoltak

2023.10.12. 20:00

Magasabb nyomáson érkezik a tiszta ivóvíz

A KEHOP 70 százalékos támogatásával valósult meg a közel 250 millió forintos beruházás Zalaegerszegen.

Arany Gábor

Gecse Péter, Balaicz Zoltán, Arnhoffer András a Szegfű utcai munkálatoknál

Fotó: A szerző

A páterdombi városrész magasabb területein az ivóvíz nyomásában és minőségében évtizedek óta jelentkező  problémára jelent megoldást a beruházás. A részletekről csütörtökön a Szegfű és Báthory utca találkozásánál tartott tájékoztatót Balaicz Zoltán polgármester, Gecse Péter alpolgármester, a településrész önkormányzati képviselője, valamint Arnhoffer András, a Zalavíz Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Mint elhangzott, a többemeletes épületekből már a ‘80-as években is jelezték a felső szinten lakók a víznyomás jelentős ingadozását, időnként az elégtelen nyomást. Emellett a víz minőségével is problémák voltak, amit a csőfalakról leváló biofilmréteg okozott. A bajok orvoslására több épületben egyedileg nyomásfokozókat építettek be. A páterdombi ivóvízhálózathoz nyolcszáznál több bekötés tartozik, ebből 135 számít problémásnak, beleértve a társasházakat is. A szolgáltatóhoz az elmúlt öt évben érkezett 150-nél több lakossági panaszból ötvenet a nyomásproblémára lehetett visszavezetni. 
A Páterdomb vízellátását a jánkahegyi magaslati víztározó biztosítja. A mostani beruházásban a megfelelő víznyomás elérése érdekében a terület magas pontján, a Báthory István Technikum melletti önkormányzati területen közel 37 méter magas, acélszerkezetű, 100 köbméteres víztornyot állítottak fel, ami 3,5 bar  statikus víznyomást biztosít a torony talapzati szintjén.
A víztorony üzembeállításával a magasabb szinteken lévő lakásokban megszűnik a nyomásingadozás, valamint az ebből fakadó vízminőségromlást okozó biofilmréteg-leválás. Mivel a víztoronyhoz képest az ellátási terület mindenhol alacsonyabb, így várhatóan az ellátott területen magasabb hálózati nyomás alakul ki. Azokat az ingatlanokat,  ahol a nyomás a 6 bart meghaladná, leválasztják, és a jánkahegyi víztározóról látják el. Elhangzott, a víztorony üzembeállítása után előfordulhatnak csőtörések, de ezek kezelésre a Zalavíz felkészült.
A Környezet- és Energetikai Hatékonysági Operatív Program (KEHOP) 70 százalékos támogatásával megvalósult, közel 250 millió forintos beruházásban a víztorony felállítása mellett egy földalatti nyomásfokozót, valamint négy csomópontot építenek ki, lefektetnek közel 300 méter ivóvízvezetéket.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!