Az elszáradtakon már nem segített

2024.08.27. 12:26

Eső: a még zöld szántóföldi növényeknek jót tett az éjjeli csapadék

Hatalmas mennydörgéssel és villámlással érkezett meg a csapadék az éjjel, melynek köszönhetően a hőségtől régóta szenvedő kukorica, napraforgó és szója végre vízhez juthatott. A égi áldás azonban nem segített azokon táblákon, melyek már elszáradtak.

Antal Lívia

Aszály sújtotta kukorica

Fotó: Mészáros János/Új Néplap

– Augusztus 20-a környékén mindig számítunk egy ilyen jótékony esőre, ami pici késéssel, de megjött. Zala keleti szélén, Keszthely térségében 4-5 milliméter csapadék esett, míg máshol 30 milliméter hullott le hajnalra. A bőséges csapadék nagyon jót tett a még zöld kukoricának, napraforgónak, szójának, illetve a cukorrépának, az elszáradt növényeket azonban már nem keltette életre – mondta érdeklődésünkre Simonfalvi Elemér növényvédelmi szakmérnök, az Agrokem Kft. ügyvezető igazgatója.

Az átlagban lehullott 15-16 milliméter csapadék megkönnyíti az őszi káposztarepce vetését, mivel valamelyest felázott a talaj. Ahol elvetették már az olajos növényt, ott a kelését segíti. A sok eső egyúttal csírázásra késztette a nyári aratás után földbe jutott magokat. Előbbre hozta az árvakelést, amely ellen így időben, még az őszi szántóföldi növények (repce, búza, árpa) vetése előtt lehet védekezni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!