Sabján Krisztiánt, a NAK Zala vármegyei elnökét kérdeztük

21 órája

Vadkár: Zalában a kukoricában, a gabonafélékben és a repcében a legnagyobb mértékű

A mezőgazdaságban a vadak által okozott kár évről évre folyamatosan emelkedik. A vad táplálkozása, taposása, túrása vagy törése következtében fellépő vadkár a legnagyobb mértékben a kukoricát, a gabonaféléket és a repcét érinti. A vadkártérítés összege valamennyi szántóföldi kultúrát tekintve 2023-ban országosan több mint 2,5 milliárd forintot tett ki, míg Zalában 512 millió forintot. A vadkár megszüntetése leányálom, de csökkentése egyaránt elemi érdeke a növénytermesztőknek és a vadászatra jogosultaknak. A vadászkamara elnöke után, Sabján Krisztiánnal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Zala vármegyei elnökével beszélgettünk a vadkárkérdésről.

Antal Lívia

- A vadak által okozott kár növekedésének okai rendkívül összetettek, mert a vadkár mértékét sok tényező befolyásolja: egyebek mellett valóban a vadállomány nagysága, összetételétele, a vadak élettere, az időjárási viszonyok, a termőhelyi adottságok, a vetésszerkezet, valamint a termesztett növénykultúra milyensége és annak fejlettségi állapota – sorolta az okokat lapunk érdeklődésére Sabján Krisztián - A legnagyobb vadkár elsősorban a kukoricát, a gabonaféléket és a repcét érinti Zala vármegyében. Ezekben a növénykultúrákban mind az apróvadak, mind a nagyvadak bőséges táplálékot találnak, és könnyen el is tudnak rejtőzködni.

vadkár
Sabján Krisztián: a NAK többek között a Vadkár kiadványban ad tájékoztatást a vad által okozott károk kezeléséről
Forrás: NAK

Ott ahol védekezésként kerítés van, sokkal több a vadkár

- Régebben kevesebb helyen kerítették be a mezőgazdasági táblákat, így a vadak ugyan több helyen, de összességében egy-egy mezőgazdasági területen kevesebb kárt okoztak, a vadkár megoszlott az egyes területek között. A vadkár elleni védekezésként egyre több helyen telepített állandó kerítések vagy villanypásztorok eredményeképp a vadak élettere folyamatosan szűkül, és elsősorban azokat a növényállományokat éri a legnagyobb kár, amelyek nincsenek bekerítve. Így egyes mezőgazdasági területeken kisebb, míg más területeken a vadkár lokalizációja miatt sokkal nagyobb vadkár keletkezik. Megállapítható az is, hogy a vadak egyre inkább a lakott területek felé húzódnak, belterületi és zártkerti ingatlanokon is jelentős károkat okoznak.

vadkár
Vadkár a kukoricában
Forrás: NAK

Közös területbejárás a vadkárkockázat megítélésében

- A vadkár megelőzésének közvetett és közvetlen eszközei vannak. Közvetett eszközként a vadállomány méretének szabályozásában szerepet játszik a vadászati hatóság, mely szükség szerint akár állományszabályzó vadászatot is elrendelhet. A közvetlen vadkármegelőzés az adott területen történik, ennek alapja a növénytermesztők és a vadászatra jogosultak közötti gondos tervezés, együttműködés és egymás gazdasági érdekeinek tiszteletben tartása. Érdemes a tavaszi, nyári, őszi vetés előtt, a téli időszak vége felé közös területbejárást tartani, ahol a felek a helyszínen beszélhetik meg egy-egy tábla vadkárkockázatát, a szükséges védekezési módokat, az ezekhez szükséges feladatok, költségek eloszlását.

A vadkár megelőzése érdekében lehetőség van fizikai (villanypásztor, kerítés), kémiai (kellemetlen szag), akusztikus, optikai és aktív emberi jelenlétet igénylő (őrzés, riasztás) védekezési módszerekre. Arról, hogy hány hektáron védekeznek vadkár ellen kerítéssel vagy más eszközzel Zalában, nem rendelkezünk adattal. Minden gazdálkodó és vadásztársaság a lehetőségeik keretén belül igyekszik csökkenteni a vadkárral érintett területek nagyságát.

A NAK a falugazdászokon keresztül is segíti a termelőket a vadkárügyekben 

- A vadkár az ország több térségében szinte általánosan, más térségeiben lokálisan a mező- és erdőgazdálkodás egyik kiemelt hátráltató tényezőjévé vált. A NAK igyekszik ezen a helyzeten változtatni, többek között azzal, hogy az érintett gazdálkodók részére széles körű tájékoztatást, és különféle szolgáltatásokat biztosít a tábla-, valamint erdőrészletszintű vadkár sikeres megelőzésére, a kárigények eredményes érvényesítésére. A NAK első körben a tájékoztatásra helyezte a hangsúlyt, ennek érdekében került összeállításra a Vadkárkalauz kiadvány. Felkészült falugazdászaink minden vármegyében, így Zalában is biztosítják a személyes konzultáció lehetőségét, az érintett területek felmérését, személyre szabott tájékoztatást adva a vadkármegelőzés jövőbeni lehetőségeiről, az aktuális vadkárigények célszerű rendezési útjairól. A mezőgazdasági vadkárt egyébiránt megszüntetni soha nem fogjuk, de mértékének csökkentése egyaránt érdeke az agrárgazdálkodóknak és a vadgazdálkodóknak – húzta alá Sabján Krisztián, a NAK Zala vármegyei elnöke.

A NAK „Vadkár után, vadkár előtt” címmel a közelmúltban tájékoztatást tett ki a honlapján, amely aktuális teendőket sorolja fel a vadkárérvényesítés és -megelőzés kapcsán. A mezőgazdasági vadkárt a vadkárfelmérési szabályok szerint a következő időszakokban lehet bejelenteni, igényelni:

  • Őszi gabona: október 1. – július 31. • Tavaszi gabona: március 1. – július 31.
  • Kukorica: április 15. – november 15. • Burgonya: április 15. – október 15.
  • Napraforgó, szója: április 15. – szeptember 30. • Borsó: március 1. – augusztus 30.
  • Szőlő, gyümölcsös: egész évben • Őszi káposztarepce: augusztus 20. – június 30.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!