Győrvári Attilával, a Zala vármegyei vadászkamara titkárával beszélgettünk

Tegnap, 11:43

Vadkár: elhárításában és csökkentésében csakis az együttműködés vezet eredményre

Valamennyi szántóföldi növényt tekintve 2023-ban országosan több mint 2,5 milliárd forint, míg Zalában 512 millió forint volt a mezőgazdasági vadkár, amelynek nagyságában a megemelkedett terményárak is szerepet játszanak. A vadkárért való felelősség, a vadkár elleni védekezés tekintetében a vadászati törvény meghatározza a kötelezettségeket, mindazonáltal még a köz embere is hajlamos csak a vadászokat hibáztatni. Mégis mit nevezünk vadkárnak? Győrvári Attila, megyei fővadász, az Országos Magyar Vadászkamara Zala Vármegyei Területi Szervezetének titkára válaszolt kérdéseinkre.

Antal Lívia

Zalában tavaly több mint 500 millió forint volt a mezőgazdasági vadkár

Fotó: Polster Gabriella

A vadkáron a vadászható vadfajok által okozott kárt értjük, mindemellett a védett, a fokozottan védett, illetve a nem vadászható vadfajok is okozhatnak vad által okozott kárt. Ebből egyenesen következik az, hogy a földhasználó, a szántóföldi növénytermesztő és az erdőgazdálkodó csakis a vadászható vadfajok kártételét érvényesítheti a vadászatra jogosulttal szemben. A vadkár megtérítésének kérdéséről pedig mindent elmond az, hogy a vadászható vadfaj, ami okozza a vadkárt, az addig az állam, a magyar nemzet tulajdona, amíg birtokba nem veszi a vadászatra jogosult – emelte ki Győrvári Attila.

vadkár
A vadkárról kérdeztük Győrvári Attilát, a Zala vármegyei vadászkamara titkárát
Fotó: ZH-Archívum / Pezzetta Umberto

A vadkár megelőzésében mindenkinek van kötelezettsége

A vadászati törvény és a hozzátartozó végrehajtási rendelet pontosan meghatározza azt is, hogy kinek mi a kötelezettsége a vadkár megelőzésében, minimalizálásában, és ez tételesen le van írva a földhasználó és a vadászatra jogosult számára. A vadászatra jogosultnak például biztosítania kell egy olyan személyt, névvel és telefonszámmal a földhasználó és az erdőgazdálkodó számára, akivel lehet egyeztetni. A legnagyobb probléma mindkét oldalról az együttműködés hiánya, ami nagyrészt személyes konfliktusból ered, és ez az oka annak, hogy nem tudnak megegyezni a vadkárkérdésben. Ahol nincs ellentét, ott ez olajozottan működik. 

Megtérül-e a vadban okozott kár?

A földhasználó, a növénytermesztő és az erdőgazdálkodó kötelezettsége a vadban okozott kár megtérítése a vadászatra jogosult számára. De még nem hallottam arról, hogy például itt Zalában valaki is tudta volna ezt érvényre juttatni. Tavasszal és a nyár elején fordul elő az, hogy a barkás agancsú gímszarvas bikák beszorulnak a villanypásztorokba, és elpusztulnak. Középkorú, illetve öregkor elején lévő, nagy bikákról beszélünk, amelyek, ha ily módon elpusztulnak, már nem lehet a vadászati szezonban egy vendégvadásszal terítékre hozni. Ez jószágonként több millió forint bevételkiesést jelent a vadászatra jogosultnak. Azzal meg nem megy sokra, hogy egy kvótával beljebb lesz a kilövési tervben. Itt azonban nemcsak a trófea értékéről van szó, hanem az adott egyed genetikai értékéről és nem utolsó sorban a húsáról is. Mire megtalálja a jószágot, a húsát már nem lehet feldolgozni. 

Ha magas a terményfelvásárlási ár, a vadkár is több

A terményben okozott vadkárról a törvény leírja, hogy a kár 10 százalékát tűrnie kell a növénytermesztőnek és erdőgazdálkodónak. A biológiai sokféleség megőrzésének egyik alapvetője, hogy az őznek vagy a gímszarvasnak legyen élelme az önfenntartásához. Tudjon enni valamit abból a kukoricából vagy napraforgóból. A sajtó hol magas, hol alacsony számokkal dobálózik a vadkárról. Az igazság az, hogy a terménymennyiség tekintetében, illetve vele összefüggésben, nem nagyon változott a vadkár mértéke az elmúlt pár évben. A valóság a mindenkori terményfelvásárlási árakban keresendő. Vagyis, ha alacsony a felvásárlási ár, akkor a vadkár is kevesebb összegben, ha magas, akkor meg nagyobb. 

A vadkár a nullával is egyenlő lehet

Az, hogy egy adott évben milyen növénykultúrát vet a termelő, azt mindig egyeztetnie kellene a vadászatra jogosulttal, mert közös érdek annak megvédése. Amerre járunk Zalában, elég sok villanypásztor-rendszert láthatunk kora tavasztól késő őszig, a vetéstől a betakarításig, illetve fix kerítéseket. Az előbbihez nem kell engedély, az utóbbihoz viszont igen. Itt megint szóba kerül az egyezség kérdése, hogy a növénytermesztő és az erdőgazdálkodó, illetve a vadászatra jogosult vajon meg tud állapodni ezen védelmi rendszerek költségének közös teherviselésében. A vadkár megoldására vegyünk egy példát. Tehát, ha egy tíz hektáros területen egy hektár vadkár keletkezik, akkor a vadászatra jogosult felajánlhatja a termelőnek, hogy az aktuális felvásárlási áron megvásárolja számára a kieső terményt, vagy megveszi az egészet, így nem a termelőnek kell learatni és piacra juttatni. A vadkár így egyenlő a nullával. Ehhez azonban fehér asztalhoz kell ülnie a feleknek.

 

A bíróság helyett jobb a megegyezés

Az elmúlt időszakban nagy port kavart a híradásokban, hogy mekkora mértéket öltött a vadkár hazánkban, és hogy ez tarthatatlan, ezért utánajártunk, hogy hány vadkárügy végződött perrel az elmúlt öt évben Zalában. A tíz ujjamon meg tudnám számolni, hogy mennyi. Tehát nem jut el a bíróságra az ügy, mert az mindkét félnek rossz a vele járó rengeteg költség, valamint 50-50 százalékos nyerésre való esély miatt. Gyakorta elhangzik, hogy nagyon sok a nagyvad Zalában. A vaddisznóállományt az afrikai sertéspestis mentesítés révén sikerült lecsökkenteni a vármegyében. Persze ennek ellenére okozhat vadkárt a vaddisznó. Való igaz, hogy egyes területeken nagyon sok a gímszarvas, amely tényleg nagy kárt tud okozni. Viszont itt jön be a villanypásztorok és a fix kerítések kérdése. Mi történik? Az, hogy emiatt azokra a területekre szorul a vadállomány, ahol még nincs kerítés. Arra csak teóriák léteznek, ha megszüntetnénk a kerítést, mennyire oszlana el a vadállomány, és mennyivel lenne kevesebb a vadkár.

A felhagyott zártkertekbe beköltöztek a vadak

Az elmúlt 20 évben nagyon megváltozott a szántóföldi növénytermesztés és az erdőgazdálkodás struktúrája, valamint az ember természethez való viszonyulása. Zala aprófalvas településszerkezetű. Sok a falu, amelyeket zártkertek vesznek körül. Ezek nagy részét már senki nem műveli, az idősek már nem tudják, a fiatalok meg nem veszik át, így van, ahol már 20-30 éves akácerdők vannak. Miután a kerítéssel kiszorítottuk a vadakat az élőhelyükről, azok megjelentek a zártkertekben, amelyekben nem lehet vadászati tevékenységet folytatni. Mit tegyen a vadászatra jogosult? Segítsen kerítést építeni egy tulajdonosnak, vagy netán kerítse be az egész zártkertet? Ez ugyebár nem működhet. A vad meg köszöni szépen jól van, mert nincs vadászat, élelem, táplálék ellenben van, és persze nyugalom, amely nagyon fontos a gímszarvas számára.

Nagyobb átlagtermés, több élelem a vadnak

Zalában hatféle szántóföldi növényt (búza, árpa, repce, kukorica, napraforgó, szója) termesztenek, mégpedig nagy táblás monokultúrákban. Ausztriában, Szlovéniában és Horvátországban sokkal többféle növényt termesztenek maximum tízhektáros parcellákon, amely által a vadnak is nagyobb a választék, illetve a vadkár mértéke is jobban eloszlik. Az elmúlt 20-30 évben a hektáronkénti átlagterméshozamok jelentősen megnövekedtek Zalában. Ha több a termés, akkor a vadnak is több jut, ami szaporodásának is kedvez. Ha egy vaddisznócsalád beköltözik egy százhektáros kukoricába, vígan el van az aratásig. A gímszarvas sem a bogyókat keresi az erdőben, amikor a gabonában vagy a repcében terülj asztalkám van. Azt gondolom, hogy a magas átlagtermés sokáig nem tartható fenn. A mezőgazdasági termelés szerkezetének változnia kell, legelőket, erdőket, gyümölcsösöket kellene telepíteni, illetve az állattenyésztést kellene előtérbe helyezni – adott véleményének hangot Győrvári Attila, a Zala vármegyei vadászkamara titkára, megyei fővadász.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!