Húsz éve működik az intézmény

9 órája

Színház- és hangversenyterem Lendva szívében

Szerdán az alkotás és a találkozás helyi színterét ünnepelték Lendván. A színház- és hangversenyterem működésének 20. évfordulója alkalmából az intézményben kiállítás nyílt, vetített képes előadás mutatta be a 20 év legmeghatározóbb eseményeit, majd koncerttel zárták az eseményt.

Korosa Titanilla

A színház és hangvesrenyterem évforduós ünnepségén fellépett a Budapest Jazz Orchestra zenekar

Fotó: Korosa Titanilla

Az ünnepségen köszöntőt mondott dr. Zágorec-Csuka Judit, a Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ igazgatója és Lendva község polgármestere, Magyar János. A színház- és hangversenyterem működésének 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepség ünnepi szónoka Šinko Sabina képzőművész, bábművész és a Maribori Egyetem Pedagógiai Karának egyetemi tanára volt.

színház- és hangversenyterem
Magyar János köszöntője a színház- és hangversenyterem évfordulós ünnepségén 
Fotó: Korosa Titanilla

Színház- és hangversenyterem a város szívében

A rendezvényen elhangzott, hogy a magasztos épület Lendva szívében, a Zala György téren áll. A kultúrház a világhírű magyar építész, Makovecz Imre tervei alapján épült. Az intézmény küldetése a kezdetek óta változatlan, előadói és zene programok, képző- és filmművészeti projektek megvalósítása, kulturális és egyéb rendezvények szervezése. Célja a város és régió teljes kulturális kínálatának népszerűsítése. A 20 év alatt több mint 2500 rendezvényt valósítottak meg. 

Dr. Zágorec-Csuka Judit az évforduló kapcsán arról beszélt, hogy igyekeznek élettel megtölteni a kulturális intézményt s a jubileum alkalmából több kollégát is köszöntöttek, s azokat, akik együttműködnek a kultúrházzal. 

Dr. Zágorec-Csuka Judit köszöntött 
Fotó: Korosa Titanilla

Magyar János úgy fogalmazott, hogy a két évtizedes működés és több mint 2500 előadás és egyéb esemény meggyőző eredmény. Az alkotó, Makovecz Imre a lendvai színház- és hangversenyterem épületében egyesítette az építészet, a színház és a zene művészetét. De nem csak tér, hanem Lendva kulturális életének szíve.

Šinko Sabina köszöntőjében kiemelte, hogy lendvai színház- és hangversenyterem jelentősen megváltoztatta Lendva életét, hisz gyermek- és felnőtt programok, magyar és szlovén nyelvű színházi előadások, koncertek, megemlékezése és más rendezvények kapnak itt helyet. Véleménye szerint a kulturális események a társadalmi élet fontos összetartó elemei, ösztönzik az emberek közti kommunikációt, eszmecserét, együttműködést. 

Visszatért a Budapest Jazz Orchestra zenekar

A kultúrműsorban, ahogy az intézmény 20 évvel ezelőtti megnyitóján, úgy most is közreműködött a Budapest Jazz Orchestra zenekar, illetve az évfordulóra összeállított kiállítást tekinthették meg a vendégek. 

Az ünnepségen jelen volt Kelemen Gertrud, Magyarország lendvai főkonzulja, Vigh László, Zalaegerszeg és térsége országgyűlési képviselője, Horváth László Lenti polgármestere is és a szlovén országgyűlés képviselői is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában