A jégverés érintette a szőlőbirtokokat

2024.07.14. 09:25

Golflabdához közelítő méretű jeget hozott a vihar Dél-Zalába

Szombaton 18 óra után érkezett meg a zivatarlánc a dél-zalai térségbe. Nagykanizsa bizonyos részeit csak érintette, viszont Letenyén és Becsehelyen a Facebookra feltöltött képek tanúsága szerint kisebb tojás nagyságú jéggel érkezett az eső. A környékbeli szőlőhegyekre is jutott a jégből, de másfajta károkat is okozott a természeti csapás.

Benedek Bálint

Hatalmas jégdarab Becsehelyen

Fotó: Farkas Róbert/Olvasó

Letenyén a Szőlő- és Gyümölcstermesztők Egyesületének elnöke, Somogyi András elmondta: valóban nagy darab jegek estek, de szerencsére esővel együtt érkezett. Nem tartott hosszú ideig, nyilván okozott károkat, de nincsen katasztrófahelyzet. Elenyésző a jégverés, talán a településre több jutott.

– A hőséget általában ilyen és ehhez hasonló heves zivatarrendszerek törik meg, ehhez sajnos hozzá kell szoknunk – mondta. – A Letenye környéki hegyhátaknak úgy tűnik megkegyelmezett a vihar. Nyilván lokálisan előfordulhat valamennyi kár, de összességében az egyesület tagjainak részéréről nem tapasztaltuk ilyet.

Jókora jégdarab Letenyéről
Fotó: Olvasó

Innen mindössze három kilométerre lévő Becsehelyen Németh Géza polgármester szerint hagyott nyomokat a szombati vihar.

– Vegyes méretben érkezett a jég, voltak közöttük golflabdához közelítő nagyságúak is – fogalmazott. – Értesültem olyanról, hogy az autónak a szélvédőjét betörte, illetve megrongálta a karosszériáját. A vihar erejét jól mutatja, hogy ezen kívül kerítéselemet borított ki. Nemrégiben jöttem le a szőlőhegyről, látszik az okozott kár néhány birtokon. Egyelőre még nehéz megítélni ennek mértékét, hiszen a korai fajtáknál jelentősebb lehet. El kell telnie egy-két napnak, míg a gazdák felmérik a helyzetet. Sok a bizonytalanság abban is, hogy a teljes hegyhátat érintette a jégverés, vagy csak bizonyos helyekre jutott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!