Esőzés után

2018.09.04. 19:32

Kisebb villámárvizeket generált a sok csapadék Zalában – Frissítve

Első fokú belvízvédelmi készültséget rendelt el szeptember 4-én déli 12 órától a megye keleti részén, Keszthely térségében a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság. A negyedik napja tartó esőzés miatt a talaj felső rétege száz százalékban telítődött.

Gyuricza Ferenc, Arany Gábor, Szabó Zsófia, zaol.hu

A Kebele-patak tározója azt jelzi, a megye nyugati részén nincs árvízvédelmi probléma Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

Minderről az igazgatóság munkatársa, Kustor László szakaszmérnök tájékoztatta lapunkat. Mint mondotta, szombattól hétfőig a Kis-Balaton és Keszthely környékén 50–60 milliméternyi csapadék esett, erre jött rá a tegnapi, 60–80, helyenként kilencven milliméternyi csapadékkal járó intenzív esőzés. Mindez Hévíz, Vindornyaszőlős, Zalaszántó térségében villámárvizeket generált, a kisebb vízfolyások, árkok sok helyütt nem tudták levezetni az összegyűlt vizet, ezért kiöntések, kisebb károkozások is történtek. A talaj telítettsége miatt a Zala jobb és bal partján, azaz Esztergályhorvátinál és Zalavárnál, valamint Sármellék, Alsópáhok, Keszthely és Hévíz térségében rendelték el a belvízvédelmi készültséget.

A Kebele-patak tározója azt jelzi, a megye nyugati részén nincs árvízvédelmi probléma
Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

Az esős időjárás a megye egyéb területeit is érinti, kaptunk jelzést Búcsúszentlászló, Zalabér, Egervár és Teskánd térségéből is elöntött utakról. A közlekedők helyenként sárfelhordással is találkoznak, ezt a problémát azonban a legtöbb esetben maga az időjárás oldja meg, hiszen az állandósult eső rövid időn belül lemossa az útról a szennyeződést.

A megye nyugati részén egyelőre nem tapasztaltuk, hogy komolyabb gondot okozna az eső, sem a Mura, sem a Kerka vízszintje nem emelkedett jelentősen, utóbbin az alsószenterzsébeti árvíztározónál sem észlelhető, hogy nagyobb víztömeg gyűlt volna össze. Hasonlót láttunk a Kebele-patak tározóján is, egyelőre ott sincs szükség árvízvédelmi beavatkozásra, mint ahogy a Szentgyörgyvölgyi-patak is csendesen csordogált a tegnap kora délutáni órákban.

Ha az égi áldást emlegetjük, általában az esőre gondolunk, de abból is létezik több fajta. Idesorolható a felhőszakadás, zivatar, zápor, vihar és az a fajta égszakadás is, ami keddre virradóan érte el megyénket. Nem hiszem, hogy akadt, aki a pár óra alatt lehulló többhetes csapadékmeny­nyiséget áldásként emlegette volna, de hogy az égieket sokan vették szájukra profán kontextusban, az biztos. Felvételünk az egerszegi belvárosban örökítette meg az elemekkel szembeszegülő „vízibiciklist”. Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Kedd hajnaltól rendkívüli mennyiségű csapadék érte el Zala megyét, ami miatt Keszthelyen, Cserszegtomajon, Reziben és Zalaegerszegen délután négy óráig negyvenhét helyre riasztották a tűzoltókat, közölte a katasztrófavédelem. A beavatkozó rajok a csapadékvizet pincékből, mélygarázsokból, udvarokból, illetve lakóépületekből szivattyúzták ki.

Keszthelyen is dörgött...

A nagy mennyiségű csapadék elöntötte a várost kedden délelőtt.

A csatornarendszer nehezen bírta a kiadós esőt, ahogy az a Dronphoto Keszthely képeiből is látszik, a csatornákból tört fel a víz és hömpölygött az utakon.

Nagykutast sem kímélte a csapadék:

Fotó: Olvasó

Cserszegtomaj esőzés után

Zsohár Gábor olvasónk videót is készített Cserszegtomajon:

 

Kaptunk egy fotót a nemesrádói bekötő útról is a hétfői esőzés után:

 

Fotó: Csertő Tímea

 

Az elmúlt időszak viharai miatt megtelt a kanizsai menhely

Az elmúlt időszak viharos időjárása miatt a megszokottnál jóval több kutya került be az állatmenhelyre. Ennek eredményeként jelenleg telt ház van.A zsúfoltság ellenére a 140 kutya és a közel 40 macska semmiben sem szenved hiányt az Élettér Állat- és Természetvédő Egyesület által működtetett menhelyen. A telt ház egyébként elkerülhető lenne, ha a gazdik jobban figyelnének dörgéskor az állataikra. Ezt mondta Skanecz Tamás, az otthon telepvezetője, az egyesület elnökségi tagja. Hozzátéve: az elmúlt hetekben városszerte kóborló ebek sokaságával találkoztak, amik végül náluk leltek ideiglenes gyámságra. További részleteket ITT talál .

A képen látható kutya is a vihar elől menekült, jelenleg a menhelyen várja gazdáját Fotó: Szakony/Zalai Hírlap

 

Elképesztő látványt nyújt a Drónphoto Keszthely videója a nagy esőzés után Keszthelyen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!