Vissza akarta szerezni a telefonját

2023.07.18. 08:39

Dulakodott a tanárával a diák

Arany Gábor

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Audio und werbung

Tanárára támadt a diák, büntetőeljárás indult ellene, amit az ügyészség feltételesen felfüggesztett. A vármegyei főügyészségi sajtószóvivő, dr. Jánky Judit által kiadott tájékoztatás szerint az erőszakba torkollott konfliktus egy nagykanizsai általános iskolában történt 2023. március 21-én délelőtt fél tizenegy körül, amikor  egy 15 éves diák a folyosón vitába keveredett az iskola egyik tanárnőjével, aki el akarta venni a fiú mobiltelefonját. Feltételezte ugyanis, hogy a diák korábban engedély nélkül képeket készített az iskola mosdójában fogat mosó alsó tagozatos gyermekekről.

A fiú által is ismert iskolai házirend szerint a mobiltelefon az órák közötti szünetben csak tanári vagy intézményvezetői engedéllyel használható, az iskola területén fénykép, hang- vagy videofelvételt készíteni csak az intézményvezető engedélyével szabad. A diák átadta telefonját a tanárnak, aki felszólította, hogy menjen le vele az igazgatói irodába, mire a diák arra kérte, hogy a tanárnő kapcsolja ki a telefonját. A fiú tartva attól, hogy a pedagógus meg fogja nézni a telefonján tárolt képeket, vissza akarta venni a készüléket, ezért a tanárnő kezét megragadta és próbálta kivenni belőle a telefont. A tanárnő távolabb tartotta a kezét, nem hagyta kivenni a telefont, így dulakodás alakult ki közöttük, és az erőszakos magatartását a diák csak többszöri felszólításra volt hajlandó abbahagyni. Mivel a pedagógus a nemzeti köznevelésről szóló törvény értelmében közfeladatot ellátó személynek tekinthető, a Zalaegerszegi Járási Ügyészség fiatalkorúak ügyésze közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat a bűnösségét beismerő, a cselekményt megbánó diák ellen, és vele szemben az eljárást 1 év 6 hónapi időtartamra feltételesen felfüggesztette. Ez időt alatt a diák pártfogó felügyelet alatt áll.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!